Antena Căutare

Cod Rutier 2019: ce pățești în România dacă ai permisul suspendat și ce ți-ar permite legea

Codul rutier ar putea suferi câteva modificări care îi vor favoriza pe șoferii care au permisul suspendat. În loc să fie sancționați mai aspru, au șansa de a scăpa de pedeapsă și să facă legea în trafic după bunul plac. Cei care contestă noua lege spun că numărul accidentelor și al victimelor ar putea să crească.

Codul rutier ar putea suferi câteva modificări care îi vor favoriza pe șoferii care au permisul suspendat. În loc să fie sancționați mai aspru, au șansa de a scăpa de pedeapsă și să facă legea în trafic după bunul plac. Cei care contestă noua lege spun că numărul accidentelor și al victimelor ar putea să crească.

Șoferii care au permisul suspendat n-ar trebui să mai aibă dreptul de a se urca la volan chiar din momentul în care i-a fost aplicată sancțiunea. Când ajungi în acest stadiu, e clar că șoferia nu e de tine, iar responsabilitatea îți lipsește cu desăvârșire. Prin urmare, o anumită perioadă de timp legală, șoferii cu permisul suspendat trebuie să ia o pauză totală de șofat.

Realitatea este, însă, cu totul alta, pentru că legile sunt făcute de oameni care au fost în ipostaza celor menționați mai sus, nu a victimelor.

Cod rutier 2019: ce modificări vor fi aduse

Deputatul PSD Costel Neculai Dunava vrea să relaxeze și mai mult acest segment al legislației și să le dea oportunitatea șoferilor cu permisul suspendat să și-l recupereze mai repede decât ar trebui. Mai exact, vrea să fie redusă suspendarea carnetului la mai puțin de o dată la trei ani, cum e în prezent.

De exemplu, cei care au rămas fără permis pentru o perioadă de 90 de zile, ar putea să-l recupereze în doar o lună, dacă proiectul de lege chiar devine lege. Deocamdată, sunt vizaţi cei care au fost prinşi băuţi la volan, au condus maşini cu probleme grave la sistemul de frânare ori au depăşit viteza legală cu mai mult de 50 de kilometri la oră. Adică exact acele abateri de la lege pe care mii de șoferi români le fac intenționat, chiar dacă știu că ar putea pune în pericol alți oameni.

Și în prezent poți să-ți iei permisul înapoi mai repede, dar doar dacă n-ai mai beneficiat de această reducere în ultimii trei ani și dacă nu ți s-a mai suspendat permisul în ultimii doi ani. Proiectul de lege al acestui deputat va înlătura aceste obstacole.

Ce privilegii vor avea șoferii cu permisul suspendat

Modificările care vor a fi aduse Codului Rutier se pot exemplifica în felul următor. Dacă ai rămas fără carnet pentru 30 de zile, în acest interval, mai poți să conduci dacă ai la tine mereu o dovadă, pentru 15 zile. Proiectul de lege stipulează, însă, că în aceste două săptămâni poți să mai comiți și alte delicte în trafic, de aceeași gravitate, fără să mai fii sancționat. Asta înseamnă că pedepsele se suprapun, nu se mai adaugă.

Și mai înseamnă, de fapt, că acea dovadă scrisă de suspendare a permisului îi arată polițistului că ești oricum un șofer delicvent și cât timp ești în acea perioadă de „relaxare”, nimeni nu trebuie să aibă vreo pretenție de la tine.

Costel Neculai nu crede că o astfel de modificare va duce la creșterea numărului de accidente: „Eu nu cred că încurajez conducătorul auto să nu respecte legea. Din contră, eu cred că prin această lege conducătorii auto vor fi mai atenți și vor respecta legea mai mult decât înainte. Vrem să degrevăm munca din instanțe, sunt prea multe dosare de contestare. Asta este pentru cei care greşesc o dată la nu ştiu câtă vreme.”

Utilajele agricole de care fermierii au nevoie în 2019 și de unde le pot procura... Cum plătești taxa de pod Fetești, prin SMS sau la benzinării. Amenda este usturătoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x