Câţiva inventatori creativi din Scoția, cunoscuți sub denumirea Celtic Renewables, au avut ideea de a crea un biocarburant, numit biobutanol. Acesta ar trebui să fie un înlocuitor pentru benzină și motorină, și, din câte se pare, nu trebuie să faci schimbări instalației motorului pentru a te putea folosi de acest nou combustibil, creat din reziduri care sunt nefolosibile pentru fabricile de whisky: rămășițe ale malțului de orz și un lichid spumos care rezultă în urma fermentației.
Cercetătorii au dezvoltat un proces prin care să combine lichidul cu solidul și, pentru asta, s-au folosit de un proces de fermentație numit ABE. În urma acestuia a rezultat biobutanolul. Potrivit acestora, acest nou combustibil poate înlocui benzina și este prima oară în istorie când o mașină a funcționat pe baza unui biocarburant produs din reziduuri ale producției de whisky.
Specialiștii susțin că mașina care merge pe whisky nu merge și nici nu se simte diferit față de un automobil care merge pe motorină sau benzină. Aici putem sesiza clar contrastul enorm dintre oameni și mașini. Deși în cazul tău un pahar de whisky poate face o diferență considerabilă și îți afectează stilul de a merge, în cazul automobilului acesta se comportă la fel ca întotdeauna, conform Play Tech.
Celtic Renewables a primit aproximativ 11,6 milioane de dolari finanțare din partea statului pentru a crea o mașină total operațională, care să funcționeze pe baza acestei tehnologii, până în anul 2019.