Antena Căutare

Fabrica de pneuri Continental: Otravuri nemtesti, pentru plamanii romanilor

De peste sase ani, timisorenii care locuiesc in partea de nord a orasului se plang ca sunt afectati de mirosurile insuportabile de la fabrica de anvelope Continental Automotive Products, unul dintre cei mai mari investitori germani din Banat. Fabrica functioneaza fara autorizatie de mediu din luna martie a anului 2006. Poluarea afecteaza direct peste 25.000 de persoane care locuiesc in arealul nordic al orasului.

Grupurile societatii civile si compania se bat in expertize si contraexpertize, in timp ce politicieni si diplomati germani fac un lobby acerb in favoarea fabricii.

Medicii de familie din zona vorbesc despre tot mai multe cazuri de afectiuni respiratorii, iar oamenii inrosesc telefoanele Garzii de Mediu si ale Agentiei pentru Protectia Mediului cu reclamatii. Chiar daca fabrica nu are o autorizatie de mediu definitiva, Continental se extinde, urmand ca in iunie 2012 sa inaugureze o noua statie de mixing brut pentru cauciuc care emana, printre alte substante, celebrul "negru de fum".

Comisia Europeana a declansat, inca din luna martie 2011, procedura de infringement pentru Timisoara, zona in care s-au depasit limitele maxime admise ale poluarii. Pedeapsa se refera in principal la pulberile in suspensie, conform reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu.

Monitorizarea ceruta de Comisia Europeana viza insa si alti mari poluatori. Printre care si fabrica de cauciucuri a nemtilor de la Continental.

Aici poluarea este foarte greu, dar nu imposibil de masurat. Si asta pentru ca in primul rand oamenii se plang de un miros insuportabil, dar si de faptul ca, in unele dimineti, isi gasesc hainele puse la uscat, acoperite cu o pelicula fina de praf negru, ca pe vremuri, locuitorii din Copsa Mica.

Dupa sase ani de lupta cu firma si cu autoritatile romane, oamenii i-au scris, in disperare, si presedintelui tarii. Raspunsurile se lasa insa asteptate, in timp ce politicieni si diplomati germani fac vizite la Timisoara si Bucuresti pentru a forta intrarea in legalitate a fabricii.

Continental Anvelope se gaseste pe fosta platforma industriala a defunctei Uzine Mecanice Timisoara, din nordul orasului. Insa ea se afla la nu mai putin de 80 de metri de blocuri de locuit si la 500 de metri de Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes", cu singura sectie de pneumoftiziologie din oras, dar si de Institutul de Cardiologie. Mirosul sufoca insa cel putin patru cartiere, Aradului, Lipovei, Lugojului si Modern, in care locuiesc aproximativ 25.000 de oameni.

Aceasta, in conditiile in care fabrica din Timisoara este singura unitate a Continental din Europa care nu are o zona-tampon de vegetatie. Mai mult, in Planul Urbanistic General, Primaria Timisoarei mentine zona UMT, unde locuiesc aproximativ 8.000 de oameni si functioneaza doua spitale, drept zona industriala.

Autoritatile romane tac, nemtii vin cu "pile si relatii"

Comisariatul Garzii de Mediu din Timisoara are cunostinta despre problemele de la fabrica de anvelope, a dat avertismente si amenzi. Garda Nationala de Mediu a platit chiar si un studiu care dovedeste ca substantele emise in atmosfera sunt nocive si depasesc astronomic valorile maxime admise.

Cu toate acestea, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului continua sa emita avize temporare de mediu, in baza carora intreprinderea continua sa functioneze. In pofida masurilor luate impotriva poluatorului, ambele institutii sustin oficial, insa, ca fabrica de anvelope Continental nu incalca normele de mediu. Sta marturie corespondenta purtata cu reprezentantii acestora.

Tot articolul, in Jurnalul National

FOTO! Noul Porsche 911, fara camuflaj... Frankfurt 2011: Kia "testeaza" un coupe in 4 usi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x