Antena Căutare

FOTO! Inedit: Peel P50, cea mai mica masina de serie din lume

Cu o lungime de doar 137 de centimetri, Peel 50 este recunoscuta, in mod oficial, de catre Cartea Recordurilor Guinness, ca fiind cea mai mica masina de serie din lume. Intreaga productie a constat in 50 de exemplare, fabricate, in 1962, in orasul Peel din Isle of Man.

Si acum se pregateste pentru o revenire in forta, gen Rambo, pentru ca marca are proprietari noi, care vor sa o repuna pe harta. Cine stie, poate chiar in SUA.

Curios, dar una este deja acolo, in Madison, Georgia, un orasel linistit, cu tribunal si oficiu postal, plus un serif care pare proaspat cazut din filmul Smokey si Bandit. La periferie, exista un muzeu, care are inghesuite in el cele mai neobisnuite exponate posibile, mai ales in America: peste 300 de mini si micromasini, tot ce exista intre Messerschmitt si Isetta, ba chiar si doua smart-uri. Este cea mai mare colectie de motoare in miniatura din intreaga lume, adunata in ultimii 15 ani de un tip pe nume Bruce Weiner. Vedeta muzeului este un Peel vopsit rosu aprins, unul din cele 20 de exemplare originale care inca mai sunt in stare de functionare. In mod normal, ar trebui sa stea protejat in spatele unor snururi de catifea, dar Bruce, pentru ca ne-a vazut ca am traversat oceanul doar pentru Peel, ne-a lasat sa scoatem masinuta pentru o tura. Superbaiat.

2011/07/02//320096-174063-peel50-2.jpg

Am deschis portiera, m-am aplecat, si am intrat in masina, mai intai cu fundul, dupa care mi-am tras si picioarele. Interiorul arata si se simte ca o cutie de carton. Nimic din ceea ce este aici nu a ajuns fara un motiv bine intemeiat. Nu exista tapiterie, radio sau climatizare. Volanul are o marime normala, dar in rest totul este in miniatura. Cele trei pedale atarna ca niste lingurite, legate de cablajele care duc spre acceleratie, frana si ambreiaj.

Am si un schimbator langa coloana de directie, care trebuie impins pentru treapta intai, dupa care, tras pentru a doua si a treia. Fara marsarier. Ca sa o intorci, trebuie sa te dai jos si sa apuci manerul de la spatele masinii... dupa care o poti invarti. Pentru pornire, trag de un levier, care aduce viata in motorasul in doi timpi de 50 cmc. Sentimentul este acela ca ai pornit o masina de tuns iarba si este atat de multa galagie, incat abia ma aud tusind printre norii de fum. Pentru plecarea de pe loc, am nevoie de turatii inalte, iar ambreiajul smuceste destul de serios.

Citeste restul pe jurnalul.ro!

Pachet M pentru noul BMW Seria 6 - Vine si xDrive!... Renault pune accent pe stilul eco!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x