Tariful pentru utilizarea infrastructurii de transport rutier sau rovinieta este o taxă obligatorie, ce trebuie plătită pentru toate autovehiculele care folosesc rețeaua de drumuri naționale din România. Cu toate acestea anumite categorii de posesori de mașini nu sunt obligate să plătească taxa de utilizare a drumurilor.
Cine este scutit de rovinietă
Atât persoanele cu handicap, cât și însoțitorii sau asistenții personali ai acestora, sunt scutiți, potrivit legislației actuale, de plata taxei de utilizare a drumurilor din țara noastră sau, după cum mai este cunoscută, a rovinietei.
Mai exact, una dintre aceste categorii este reprezentată de persoanele cu handicap, care nu sunt nevoite să plătească rovinieta atunci când se deplasează în afara localității de domiciliu. Suplimentar, nici însoțitorii sau asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități nu trebuie să plătească vinieta. Scutirea de plată se aplică pentru un singur autoturism ce aparține uneia dintre persoanele menționate anterior.
„Persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, deţinători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale”, se precizează în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Lovitură cumplită pentru șoferi! Schimbări uriașe la ITP! Ce trebuie să afli
Până acum câțiva ani, persoanele cu dizabilități beneficiau de scutirea plății rovinietei doar dacă mașinile lor erau adaptate handicapului pe care îl aveau. Scutirea de plată a vinietei aplicată persoanelor care îngrijeau persoane cu handicap exista și înainte, dar acum este precizat că este vorba de însoțitorii acestora sau de asistenții lor personali.
Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de scutirea rovinietei
- documentul care atestă încadrarea în grad de handicap;
- actul de identitate;
- certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a mașinii.
Persoanele care îngrijesc persoane cu handicap trebuie să depună, pe lângă documentele amintite anterior, și un document din care să rezulte că acesta este însoțitor, asistent personal sau că asigură transportul persoanei cu dizabilități.
Cererile și documentele necesare obținerii rovinietei se depun la primăria din localitatea în care locuiește persoana cu handicap sau la sediile direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene sau la cele din sectoarele municipiului București.
sursa: avocatnet.ro
Se schimbă regulile la ITP! Mașinile care nu vor mai fi lăsate să CIRCULE! Toți șoferii trebuie să știe asta! ... Toyota va investi 500 milioane de dolari în Uber pentru a dezvolta o mașină autonomă, fără șofer!...