Live acum
Prime Time 20:30X Factor

Avertisment pentru șoferi! Amenzi uriașe pentru cei care încalcă această regulă

Peste 10.000 de controale au fost efectuate în ultima perioadă și polițiștii au aplicat zeci amenzi usturătoare șoferilor care au încălcat regulile impuse de autorități.

Peste 10.000 de controale au fost efectuate în trafic în ultimele zile

Aproape 10.000 de controale au fost efectuate în trafic în ultimele două săptămâni pentru limitarea circulaţiei animalelor şi în special a porcilor vii, iar valoarea amenzilor aplicate a depăşit 213.920 de lei, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, într-o conferinţă de presă.

"Am declanşat o operaţiune fără precedent cu sprijinul Ministerului de Interne. Am făcut controale în trafic pentru limitarea circulaţiei animalelor şi în special a porcilor vii. Avem aproape 10.000 de controale în trafic în ultimele două săptămâni, mai exact 9.454, de prevenire a difuzării pestei porcine africane. (..) Principale categorii de neconformităţi identificate au fost în utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar-veterinar pentru transportul carcaselor provenite de la porcii sacrificaţi în sistem gospodăresc, identificarea în trafic a mijloacelor de transport fără autorizare sanitar-veterinară, transportul animalelor vii, suine şi bovine, fără a fi însoţite de documente sanitar-veterinare care să ateste sănătatea acestora. Toate acestea au dus la un număr total de 24 de amenzi, în valoare de 213.920 de lei, şi 16 avertismente", a spus Chioveanu.

Avertisment pentru șoferi! Amenzi uriașe pentru cei care încalcă această regulă

Peste 10.000 de controale au fost efectuate în trafic în ultimele zile

Potrivit sursei citate, 29 de porci pentru care nu existau documente de provenienţă au fost confiscaţi, fiind trimişi către o unitate de incinerare, iar produsele din carne care proveneau de la animale fără documente, respectiv 1.858 kilograme, au fost confiscate.

Întrebat dacă se gândeşte să propună înăsprirea actualei legislaţii referitoare la circulaţia animalelor, prin introducerea unor măsuri care să prevadă confiscarea maşinilor sau chiar închisoare, şeful ANSVSA a răspuns: "În primul rând cred că acest control tematic făcut cu sprijinul Poliţiei descurajează orice samsar care vrea să mişte animale fără documente şi fără alte documente sanitar-veterinare".

"Acţiunea noastră a fost şi de prevenţie, să educăm oamenii să nu mai meargă cu porcii vii dintr-o parte în alta dacă nu deţin documente. Este foarte important să ne asigurăm în această perioadă în zonele unde evoluează focarele de PPA să nu fie scoşi porcii şi să meargă cu ei în alte zone ca imediat după aceea să apară noi focare. Într-adevăr ne gândim să înăsprim această legislaţie, dar gândiţi-vă cum e să introducem în Codul penal acum că acestea sunt infracţiuni. Împreună cu cei de la Ministerul de Interne trebuie să găsim soluţii concrete, dacă imobilizăm o maşină, pentru că este o situaţie destul de inedită.(...)", a explicat oficialul ANSVSA.

Chioveanu a avertizat că ţara este aproape în totalitate în zona roşie, doar Suceava este singurul judeţ în care nu există niciun focar de pestă nici la porcii domestici nici la cei mistreţi.

Sursa: Agerpres

Recomandari