În prezent, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în în 346 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.185 de focare. În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 462.459 de porci afectaţi de boală şi există 2.068 de cazuri la mistreţi.
Din cele 1.185 de focare, 12 focare sunt în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A.
În judeţul Călăraşi sunt active 14 focare (dintre care 2 focare în exploataţii comerciale) şi 99 de cazuri la mistreţi. La nivel naţional au fost despăgubiţi 10.143 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 259.890.470 de lei. Înl Călăraşi au fost plătite despăgubiri pentru 325 de exploataţii din cele 326 afectate în valoare de 19.220.010 de lei.
Pesta Porcină Africană, numită și febra porcină africană este o boală virală hemoragică extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și a mistreților. Boala se caracterizează prin leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, tulburări digestive, tulburări respiratorii, tulburări nervoase, iar la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând vreun risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă acest virus are impact la nivel economic și social!
E grav! Cine a fost văzut la ușa salonului în care se află internat Mario Iorgulescu. Situația se schimbă dramatic... Premiul Nobel Junior 2019, pentru Economie, a fost câștigat de un student român...