Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:50Observator Special

Startup-ul producător de vehicule electrice Rivian a atras fonduri de 1,3 miliarde de dolari, printr-o rundă de finanţare

Startup-ul producător de vehicule electrice Rivian a atras fonduri de 1,3 miliarde de dolari într-o rundă de investiţii condusă de managerul de fonduri T. Rowe Price, la care au mai au mai participat investitorii existenţi Amazon.com şi Ford Motor, transmite Reuters.

Runda de investiţii, care a inclus şi fondul BlackRock, este a patra din acest an pentru Rivian şi poziţionează compania din Plymouth, Michigan, drept unul dintre cei mai bine finanţaţi producători de vehicule electrice pe o piaţă aglomerată, unde Tesla este cel mai bine poziţionată.

”Această investiţie demonstrează încrederea în echipa, produsele, tehnologia şi strategia noastră”, a afirmat directorul general R.J. Scaringe într-un comunicat.

Vehiculele electrice reprezintă încă o mică parte din piaţa auto mondială. În timp ce Tesla este cel mai cunoscut producător, China şi Europa îşi presează producătorii să lanseze automobile electrice, iar Ford, General Motors şi alţii constructori au anunţat planuri pentru investiţii de ordinul miliardelor de dolari în vederea dezvoltării de vehicule.

Fondată în 2009, Rivian intenţionează să fabrice o camionetă pickup electrică, R1T şi SUV-ul R1S, începând de la sfârşitul anului 2020. Ambele modele se bazează pe ”un skateboard” proiectat de Rivian, un şasiu care reuneşte un motor electric, baterii şi sisteme de control şi care poate suporta varietate de caroserii.

Înainte de anunţul de luni, Rivian atrăsese 2,2 miliarde de dolari de la investitori, potrivit site-ului pentru investitori PitchBook, fiind evaluată la 5-7 miliarde de dolari.

Evaluarea totală a companiei după ultima rundă de finanţare nu este clară încă.

T. Rowe Price este un acţionar important al Tesla şi a investit şi în divizia de automobile autonome Cruise a General Motors

T. Rowe Price a mai investit, alături de Amazon, în startup-ul producător de software pentru vehicule autonome Aurora şi în compania de comenzi online de mâncare Deliveroo.

Amazon, care are relaţii şi acorduri în industria auto, a condus o rundă de finanţare de 700 de milioane de dolari a Rivian, în februarie. Compania de comerţ electronic a comandat totodată 100.000 de vehicule electrice pentru livrări de mărfuri de la Rivian

Primele vehicule van destinate Amazon vor fi construite la o fostă fabrică a Mitsubishi Motors din Normal, Illinois, începând din 2021.

Ford a investit 500 de milioane de dolari în Rivian, în luna aprilie, şi intenţionează să contribuie la începerea producţiei la Normal în 2020.

Sursa : news.ro

Recomandari