Căutare Live

Tarife noi pentru parcări în Capitală. Șoferii vor fi nevoiți să scoată bani frumoși din buzunar dacă vor să lase mașina în centru

Din 15 august se schimbă regulile pentru bucureșteni. Dacă până acum puteau parca la liber în orice colț din centrul Capitalei, de la jumătatea acestei luni vor fi taxați! Care sunt tarifele pentru șoferi.

Tarifele au fost și ele menționate, astfel că există și intervale orare unde parcarea poate ajunge chiar și la 10 lei pe oră, scăzând progresiv până la 2,5 lei pe oră în anumite condiții.

Hepta

Viceprimarul Capitalei a anunțat că acest regulament există încă din 2019. Acesta explică situația cât se poate de clar "este vorba despre aceste mașini care ocupă trotuare și prima bandă de circulație".

Tarifele au fost și ele menționate, astfel că există și intervale orare unde parcarea poate ajunge chiar și la 10 lei pe oră, scăzând progresiv până la 2,5 lei pe oră în anumite condiții. De asemena, sunt introduse și abonamente de o zi, care costă aproape cât un abonat la metrou pe lună.

Cât vor plăti bucureștenii dacă vor să-și lase mașina parcată în centrul orașului

Regulamentul de parcare ce se va aplica din 15 august restabileşte ordinea în Bucureşti, a declarat, miercuri, viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu, atrăgând atenţia că domeniul public aparţine tuturor.

El a scris pe Facebook că obiectivul principal al acestei iniţiative este să elibereze domeniul public de maşini parcate neregulamentar.

"Nemulţumirile exprimate public vin mai ales din partea unei minorităţi, acei 'privilegiaţi' care parchează oriunde, oricând şi oricât timp consideră 'domniile lor'. Blochează staţii de autobuz, banda de circulaţie sau trotuare, pe principiul 'că se poate!'", a spus Stelian Bujduveanu.

Potrivit acestuia, ocuparea domeniului public după bunul plac nu constituie o opţiune, iar regulile care se impun sunt vechi, noutatea fiind că acestea restabilesc ordinea în Bucureşti.

Din 15 august, bucureștenii nu vor mai putea parca gratuit în centrul Capitalei. Municipalitatea a publicat și tarifele pentru șoferi.

Cea mai scumpă parcare va fi în zona zero a orașului. Parcarea în intervalul orar 7.00-23.00 va costa 10 lei pe oră, în zona 1 va fi de 5 lei pe oră, iar cei care vor să parcheze în zona 2 vor scoate din buzunar 2,5 lei pe oră, dar doar în intervalul orar 07:00-19:00. Pe lângă aceste tarife, Primăria a creat și mai multe tipuri de abonamente, potrivit Agerpres.

Astfel, pentru persoanele fizice, în zona zero, un abonament de o zi va costa 75 lei, iar pentru un abonament de un an, vor achita nu mai puțin decât 9.450 lei. Municipalitatea s-a gândit și la sancțiuni pentru cei care nu vor respecta aceste reguli de plată: 200 de lei/zi va fi amenda și se vor alege și cu blocarea autoturismului parcat ilegal.

Citește și: Locuri de vizitat în București vara. Cum te poți relaxa în capitală

Noile tarife de parcare în București

Valoarea acestora variaza: de exemplu de la 75 de lei/zi în zona 0 la 60 de lei/saptamana în zona 2, 525 de lei/luna în zona 1, sau 9.450 de lei/an în zona 0. Abonamentele sau taxele pentru cei care nu sunt riverani se achită doar pentru parcările pe timp de zi – noaptea parcarea este gratuita în limita locurilor disponibile.

  • zona 0 - 10 lei/oră
  • zona 1 - 5 lei/oră
  • zona 2 - 2,5 lei/oră

Plata poate fi făcută cash, prin SMS, card sau cu ajutorul mai multor platforme. Este permisă utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia, potrivit euronews.ro.

Șoferii care nu sunt riverani, persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămâna, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.

Din 15 august, bucureștenii nu vor mai putea parca gratuit în centrul Capitalei. Municipalitatea a publicat și tarifele pentru șoferi.

El a punctat că întotdeauna a fost interzisă parcarea pe trotuare, ocuparea locului de parcare public s-a făcut contra cost şi că foarte rar au fost aplicate sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de oprire/staţionare/parcare pe drumurile publice.

Stealian Bujduveanu a declarat că, până pe 15 august, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Brigada Poliţiei Rutiere a Capitalei şi Compania Municipală de Parking desfăşoară o amplă acţiune de informare a şoferilor referitor la regulile de parcare în Bucureşti.

Potrivit acestor reguli, cetăţenii care parchează pe trotuare sau pe carosabil, în dreptul indicatoarelor de restricţii riscă să fie penalizaţi conform Codului rutier. Şoferii care parchează în locuri publice şi nu plătesc riscă suprataxa de 200 de lei.

"Astăzi avem 12.190 de locuri de parcare în zona centrală. În fiecare lună, numărul acestor locuri de parcare va creşte cu câteva sute. Până anul viitor estimăm un număr de 30.000 de locuri de parcare în zona centrală, în interiorul inelului central de circulaţie", a punctat Stelian Bujduveanu.

El a anunţat că, pentru a încuraja utilizarea corectă a domeniului public de către şoferi, va iniţia, luna aceasta, un proiect de revizuire a tarifelor, care face referire la comasarea zonelor 0 şi 1 şi stabilirea unui tarif unic, în valoare de 5 lei pe oră, pentru toate parcările publice din zona centrală (interiorul inelului central de circulaţie); transformarea parcărilor publice din zona centrală în parcări de reşedinţă, pe timpul nopţii, în intervalul orar 19,00 - 7,00, şi alocarea, pe bază de abonament lunar de noapte, în valoare de 50 de lei pe lună, rezidenţilor din zona centrală; reducerea valorii abonamentului lunar pentru zona 1 la una "suportabilă" pentru populaţie.

Citește și: Soferii nu vor mai putea parca gratis în centrul Bucureștiului. De când intră în vigoare măsurile drastice anunțate de autorități

Potrivit viceprimarului Capitalei, cu acest tip de abonament, posesorii de maşini vor putea utiliza, într-o lună, în intervalul orar 7,00 - 19,00, spaţiile de parcare în oricare din zonele 1 sau 2.

Citește și: Suma ireală cu care se vinde un apartament “cu potențial” în Centrul Vechi din București. Cât se cere pentru imobilul din 1940

Parteneri
Cum se curăță perfect ardeii copți. Sfaturi pentru a-ți ușura munca
Catine.ro
Ultimele știri
x