Niciun șofer nu își dorește să rămână fără frâne, tocmai de aceea înlocuirea plăcuţelor de frână uzate este vitală atât pentru siguranţa pasagerilor, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.
Limita la care se schimbă este de 30.000 de kilometri, până 50.000 kilometri. Pe lângă km parcurşi, trebuie să se țină cont și de calitatea materialelor din care sunt făcute plăcuţele, dar și de stilul de condus.
Șoferii care au un stil de condus sportiv, cu frâne puternice şi dese, uzează mai rapid plăcuţele şi discurile, în timp ce alţi care frânează încet, prelungesc viaţa frânelor.
Pentru a înlocui plăcuţele de frână, ai nevoie de: cric cu o capacitate de două tone, trepied de susţinere, cheie de roţi, şurubelniţă, cheie cu tubulară, hexagon, perie de sârmă, patent, spray pentru curăţarea frânelor, vaselină, pilă şi seringă.
Primul pas este să ridici maşina cu cricul, apoi să îi dai roata jos şi să asiguri maşina cu un trepied pentru a evita eventuale incidente (defecte ale cricului). Cu o şurubelniţă lată scoți apoi cele două căpăcele din spatele etrierului, cele care acoperă cele două şuruburi cilindrice cu cap pentru intrare hexagon, după care desfaci şuruburile etrierului cu un hexagon.
Montează la loc discul de frână şi suportul plăcuţelor, apoi strânge cele două şuruburi cu cheia tubulară. Este important să ştergi sau să spray-ezi discul pentru a elimina stratul de protecţie aplicat din fabrică, după care montezi plăcuţa de frână exterioară. Deschide apoi capota şi desfă căpăcelul rezervorului de frână, pe care îl lăsaţi aşa, după care luaţi etrierul, îl întoarceţi şi îl sprijiniţi pe partea de sus a discului şi împingeţi pistonaşul în etrier cu două şurubelniţe sau două capete de ciocan.
Scoate plăcuţa veche din etrier şi înlocuiește-o cu cea nouă, după care pune foarte puţină vaselină la etrier în locaşul în care va fi instalată plăcuţa exterioară şi montează etrierul pe suport, după care îl strângi cu cele două şuruburi cilindrice cu cap de intrare hexagon de 7 şi le acoperi cu căpăcelele de protecţie. Nu uita să montezi siguranţa înapoi pe suportul de la etrier.
Vrei o mașină? Intră pe CarZZ.ro și alege din cele peste 77.000 de oferte.
Verificări necesare înainte de a pleca cu mașina pe timpul verii... ATENȚIE! 5 capcane care se ascund sub capota unei mașini SH...