Așa cum era de așteptat, tradiția luminițelor de Crăciun este una costisitoare, care ajunge anul acesta, doar în România, la un total de aproape 30 milioane de lei. Potrivit informațiilor apărute în presă, primăriile din țara noastră au făcut în această perioadă achiziții publice în acest scop de circa 26 milioane lei, fără TVA.
Cât plătesc primăriile pentru luminițele de Crăciun din acest an
Pe lângă achiziția de astfel de obiecte iluminatoare, costă și montarea/demontarea lor, astfel că sumele ajung să fie unele considerabile. Constanța se află în acest an fruntașă în clasament pentru prețul plătit, în jur de 2,4 milioane lei fără TVA, iar luminițele sunt puse în centrul istoric, pe marile bulevarde și în parcuri, informează hotnews.ro.
La Iași și Cluj-Napoca, primăriile plătesc în total aproximativ 1,3 milioane lei cu TVA pentru închiriere și montajul luminițelor, iar acestea sunt montate în principal în zona centrală.
Citește și: Semnificația bradului de Crăciun: de unde vine tradiția și ce simbolizează
În București, Primăria Capitalei folosește luminițele vechi, însă montarea și demontarea lor costă aproximativ 1,3 milioane de lei. Primăriile de Sector pun, de asemenea, propriile luminițe separat, astfel că cifrele pot fi mult mai mari.
Citește și: Fursecuri Linzer. Rețeta ideală de sărbători
Spre exemplu, în Sectorul 2 se vor pune luminițe în parcuri și în fața Primăriei, iar pentru acest lucru a fost obținut un buget de 1 milion de lei. Primăria Sectorului 3 are un acord de 4,4 milioane lei pentru iluminatul festiv, pe 4 ani, semnat în decembrie anul trecut.
Până de curând, valoarea maximă care putea fi cheltuită pe an pentru luminițele de Sărbători era de 650.000 lei, însă s-a renunțat la acest prag. Unele achiziții nu apar în sistemul electronic de achiziții publice, astfel că nu se cunoaște, în câteva cazuri, prețul real care a fost dat pentru iluminatul festiv.
Citește și: Cele mai frumoase piese de Crăciun în 2022. Ce poți asculta în apropierea sărbătorilor de iarnă
În Sectorul 6, luminițele au fost puse în parcuri, în baza unui acord-cadru din 2019. Valoarea contractului pentru anul acesta este de 1,3 milioane lei, din care, doar pentru Parcul Drumul Taberei s-au alocat 830.000 lei.
Oradea plătește 993.750 lei pentru închiriere, montarea, demontarea și alimentarea luminițelor de Crăciun. Luminițele sunt puse la principale intrări în oraș și în zona centrală.
Buzăul plătește și el aproape 1 milion de lei pentru închirierea luminițelor de Crăciun, în timp ce la Pitești, primăria, printr-o subordonată, plătește jumătate de milion de lei doar pentru ghirlandele luminoase pentru pomul de Crăciun.
Vasluiul plătește circa 560.000 lei pentru închirerea, montarea și demontarea luminițelor de Crăciun în oraș și în câteva localități din jur. Bacăul și-a recondiționat luminițele vechi și plătește 200.000 lei în acest scop, iar separat, pentru decorarea bradului de Crăciun, plătește 108.000 lei aceleași firme.
Nici comunele din jurul Bucureștiului nu se lasă mai prejos. Tunariul plătește 270.000 lei pentru închirierea luminițelor, Chiajna în jur de 269.000 lei, iar Otopeniul plătește 135.000 lei pentru închirierea luminițelor, iar pentru montare și demontare încă 134.000 lei. Comuna Ciolpani plătește 120.000 lei pentru închirierea luminițelor de Crăciun.
Cod galben de ploaie înghețată și polei. Avertizarea emisă de ANM. Ce județe sunt vizate... Antrenorul Simonei Halep a rupt tăcerea. Care au fost cele cinci cuvinte pe care Patrick Mouratoglou le-a postat pe inte...