Antena Căutare

Ce amenzi usturătoare riscă șoferii din România dacă sunt prinși folosind telefonul mobil la volan în 2023

Intrarea în noul an a venit cu câteva modificări ale Codului Rutier, care aduc cu sine amenzi uriașe pentru șoferii care sunt prinși folosind telefonul mobil în timp ce conduc. Totodată, și termenul de reținere a permisului de conducere a fost prelungit.

agent de politie
Noile modificări ale Codului Rutier aduc cu sine amenzi mult mai mari pentru șoferii care sunt prinși folosind telefonul la volan | Hepta

Noile modificări are Codului Rutier îi sancționează aspru pe șoferii care sunt prinși folosind telefonul mobil în timp ce se află la volan. Schimbările constau în sumele amenzilor, care au crescut, dar și în prelungirea termenului de reținere a permisului de conducere.

Citește și: Amendă mare pentru românii care nu vor să își monteze repartitoare. Ce sumă riscă cei care nu își instalează astfel de dispozitive

Șoferii din România vor primi amenzi usturătoare dacă folosesc telefonul la volan

Așadar, dacă șoferii vor fi prinși folosind telefonul mobil în timp ce conduc, aceștia riscă amenzi usturătoare, iar în cazul în care au făcut o ilegalitate care a dus la reținerea carnetului, acesta va rămâne mai mult timp în posesia oamenilor legii.

Scopul acestor schimbări este forțarea participanților la trafic să fie mai prudenți la volan și evitarea accidentelor provocate de neatenție. Telefonul mobil poate fi util dacă este folosit drept GPS, însă acesta nu trebuie să ocupe mâinile șoferului, care ar trebui să se afle pe volan.

Citește și: Atenție, șoferi! Amendă uriașă pentru nerespectarea acestei reguli în 2023. Cât te poate costa să faci această greșeală

Dacă românii vor ignora această regulă și vor fi prinși în timp ce își folosesc telefonul, vor fi sancționați cu amenzi curprinse între 580 și 1.160 lei. Oamenii legii îi pot sancționa totodată cu puncte între patru și opt. În anul 2023, valoarea unui punct de amendă a fost blocat la 145 lei.

Regula achitării în termen de 15 zile a sancțiunii rămâne în vigoare, astfel că amenda se înjumătățește la 290 și 580 lei.

Citește și: Ce amendă primești dacă mergi prea încet cu mașina

Noile modificări ale Codului Rutier în anul 2023

Codul Rutier vine în anul 2023 cu noi schimbări și în ceea ce privește termenul în care polițiștii au dreptul să rețină permisul de conducere. Din acest motiv, dacă șoferii au făcut o ilegalitate și permisul le-a fost ridicat, documentul va fi reținut timp de 60 de zile, în loc de 30 de zile, așa cum era prevăzut în anii anteriori.

Totodată, în 2023, șoferii români care circulă fără permis sunt amendați cu sume uriașe și puncte penalizare. Și refuzul de a prezenta actul se pedepsește. „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.)”, informează oamenii legii.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Anunțul ANM. Cum va fi vremea în următoarele zile, după ce s-au înregistrat temperaturi de primăvară... O femeie a fost ucisă de câini în sectorul 6, zona Lacul Morii. Cum s-a întâmplat tragedia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x