- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Amenda este mare, iar punctele penalizare sunt multe pentru șoferii români care circulă fără permisul auto în anul 2023, chiar dacă îl au valid și poate fi verificat de agentul de poliție. Dacă sunt opriți la un control de rutină și nu au permisul la ei, riscă să primească o amendă usturătoare.
Cât este amenda pentru șoferii care deși au permis auto, circulă fără a avea documentul asupra lor
Dacă un șofer de mașină este prins de poliție fără permis, acesta se poate confrunta cu o amendă sau alte sancțiuni usturătoare
Conducătorii auto care nu pot prezenta permisul auto polițistului de circulație se pot trezi cu puncte-amendă. Dacă aveți permisul, dar l-ați uitat acasă, nu este un caz penal, pentru că agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă aveți permis de conducere, însă, amenda este uriașă în 2023. Potrivit legii, șoferii trași pe dreapta la un simplu control trebuie să prezinte agenților de la Poliția Rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, ei se pot alege cu o amendă, potrivit Antena 3 CNN.
"Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege".
Ce prevede Codul Rutier în situația în care un șofer are permis, dar circul fără docuemntul asupra sa
"Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului".
Ce șoferi riscă să ia 7 ani de închisoare, dacă fac o mișcare greșită la locul accidentului
Șoferii sunt avertizați cu privire la un gest ce i-ar putea costa libertatea în cazul în care sunt implicați într-un accident rutier. Aceștia riscă 7 ani de închisoare dacă fac un lucru evident grav, ce ar putea duce în eroare ancheta autorităților.
Aceeași legislație se aplică și în Turcia, Grecia și Bulgaria. Hotărârea de a da șapte ani de închisoare pentru un gest pe care mulți șoferi obișnuiau să îl facă a venit în urma unei situații care a dus la zădărnicirea anchetei.
Decizia a fost luată de judecătorii Curţii Supreme, după tragedia din judeţul Ialomiţa, din 2015, când un bărbat aflat pe bicicletă a murit după ce a fost lovit de o maşină. Șoferul a şters atunci urmele şi a primit astfel o pedeapsă mai mică. La 7 ani de la tragedia din Ialomita, acolo unde un biciclist a fost lovit mortal de un sofer care şi-a ascuns apoi urmele, judecatorii Curtii Supreme au decis sa schimbe legea.
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că este faptă penală să muți o mașină de la locul accidentului, fără acordul polițiștilor. Astfel, șoferii care nu vor respecta legea se pot alege cu pana la 7 ani de închisoare.
”În momentul în care ai o traiectorie a masinii si tu îi modifici traiectoria după ce s-a terminat impactul respectiv și s-a produs accidentul, în urma măsurătorilor poți ieși nevinovat, iar persoana care a decedat să fie găsită vinovată. Parctica a arătat acest lucru, motiv pentru care infracțiunea este și de pericol, în primul rând, dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției. Pentru că dacă ai modificat urmele accidentului, bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru Antena 3 CNN.