Antena Căutare

Amendă mare pentru românii care nu vor să își monteze repartitoare. Ce sumă riscă cei care nu își instalează astfel de dispozitive

Românii care au locuințele încălzite prin sistemul centralizat au fost informați că de la 1 ianuarie 2023 sunt obligați să aibă deja montate repartitoare pe calorifere. Ce amendă riscă cei care nu își instalează un astfel de dispozitiv.

Galerie
Românii care au locuințele încălzite prin sistemul centralizat au fost informați că de la 1 ianuarie 2023 sunt obligați să își monteze repartitoare pe calorifere. | Profimedia

Astfel că, până la 31 decembrie, românii trebuie să își monteze repartitoare pe calorifere, în caz contrar riscând să fie amendați. Măsura anunțată de autorități urmărește să măsoare consumul de energie termică, potrivit fanatik.ro.

Citește și: Anunțul făcut de Nicuşor Dan, primarul Bucureștiului, despre prețurile la căldură din acestă iarnă. Ce se întâmplă cu facturile

De la ce preț pornește un repartitor de căldură în apartamente

În prezent, numai în București există peste 275.000 de apartamente care nu au repartitoare, potrivit aceleași surse.

Articolul continuă după reclamă

„Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum. Cine nu are deja un astfel de dispozitiv trebuie să-și instaleze până la 31 decembrie. În Capitală, vorbim de peste jumătate din locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire“, a declarat, pentru Digi 24, Ionuț Nejloveanu, care conduce o firmă ce se ocupă de montarea repartitoarelor, citat de fanatik.ro.

În ceea ce privește costul montării unui repartitor, trebuie precizat că acesta diferă în funcție de calitate, darr și de firma care se ocupă de montare. Ca punct de reper, un repartitor pornește de la suma de 70 de lei cu TVA inclus.

Citește și: Metoda ieftină de încălzire a locuinței care a ajuns virală pe Tiktok. Cum poți produce căldură cu o investiție de 50 de lei

Ce amendă riscă cei care nu își instalează astfel de dispozitive

Pentru instalarea unui repartitor și a robinetului de reglare pentru consumul de energie termică se cere 125 de lei. Astfel, la un scurt calcul, pentru un apartament de două camere cu patru calorifere, proprietarul trebuie cheltuie cel puțin suma de 500 de lei.

Amenda este și mai mare în cazul în care proprietarul refuză să instaleze aceste dispozitive și poate ajunge și la 1.000 de lei, dublu față de costul pentru montarea repartitoarelor într-un apartament cu două camere și patru calorifere.

În prezent, o parte din cei care nu au astfel de sisteme se tem că vor plătit mai mult pentru căldură odată cu instalarea lor. De cealaltă parte, sunt cei care susțin că repartitoarele au generat facturi mai mici la căldură.

„Fiecare locatar consumă după posibilitățile financiare, dă drumul la repartitor și lasă cât are nevoie el. Cu repartitoarele pot să facă o economie, să plătească o întreținere lunară mai mică”, a declarat Eugen Nistor, președintele unei asociații de proprietari din Sectorul 6.

Această decizie este luată în condițiile în care, în urmă cu un an, deputații decideau amânarea obligativităţii montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie până la 31 decembrie 2022.

Citește și: Când se dă drumul la căldură în București. Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca Termoenergetica să furnizeze agentul termic

Vești bune pentru profesori. Ce se va întâmpla cu veniturile lor începând cu luna următoare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x