Antena Căutare

15% din gazul ieftin a fost exportat indirect prin combinatele chimice

Romania nu are infrastructura ne­cesara pentru exportul ga­zelor naturale. Indirect insa o face prin intermediul combina­telor chimi­ce. In acest sector gazul este considerat materie prima, iar 80% din productia de ingra­sa­minte pleaca afara. In felul acesta, Romania subventioneaza agricultura altor state cu gaz ieftin.

Timp de 16 luni, din iulie 2009 pana in octombrie 2010, statul roman i-a discriminat pe consumatorii interni de gaze naturale pentru ca a acordat subventii mascate unui numar mic de companii.

Pe motiv ca se in­ca­dreaza in categoria consu­ma­torilor in­treruptibili, com­bi­natele de ingrasa­minte chimice, con­trolate de Ioan Niculae si de Azo­mures Tg.-Mures, au fost aprovizionate doar cu gaze din productie interna, la un pret cu 15% mai mic decat cel platit de populatie.

Diferenta a provenit din faptul ca toti con­sumatorii captivi au cumparat gaze la pret de cos la un pret de 1,058 lei pe metru cub, incluzand aici costul productiei interne, cel de dis­tributie, de transport si costul gazu­lui din import, la care se mai adauga marja distribui­torului, in timp ce Niculae si Azomures nu au avut com­ponenta import, ceea ce a condus la o ieftinire a materiei prime.

Cum 80% din productia lor de ingra­saminte merge in strai­natate, in spe­cial in Turcia, rezul­ta ca tara noastra a sub­ventionat cu gaze ief­tine agricul­tura altor state. Po­tri­vit unei statistici a Euro­stat, produc­tia de gaze din Ro­ma­­nia este cea mai scazuta din Uni­u­nea Eu­ro­peana pentru ca tariful este re­­gle­­mentat de Autoritatea Natio­nala de Re­gle­mentare in domeniul Energiei (ANRE).

Anul trecut Romania a consu­mat 13,8 miliarde de metri cubi de gaze, iar 2,5 miliarde au fost arse de com­binatele chi­mice. Popu­latia a con­sumat, potrivit informatiilor ANRE, 2,78 mili­arde de metri cubi.

Presiune pe pretul platit de populatie

Politica de subventionare a agricul­turii altor state a continuat si dupa 1 noiembrie 2010, atunci cand s-a sistat regula de aprovi­zio­nare a intrerupti­bilior doar din pro­duc­tia Petrom si Rom­gaz. Niculae si Azomures au reve­nit la pretul de cos, dar chiar si asa acesta este unul sca­zut, in con­di­tiile nive­lu­rilor tari­felor in­terne.

Tot articolul, in Financiarul

Rompetrol e gata sa se imprumute pentru a plati datoria catre stat... Euro atinge minimul inregistrat in iunie 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x