Antena Căutare

5 pași pentru o mai bună organizare a bugetului tău lunar

Organizarea bugetului lunar astfel încât să te asiguri că poți acoperi toate cheltuielile indispensabile este o lecție de bază în educația financiară generală. Din păcate, mulți oameni au probleme în a-și distribui eficient banii, astfel încât să nu acumuleze datorii.

Ilustrație

Atunci când nu ești chibzuit cu banii tăi, poți acumula datorii la bancă, la întreținere ori la plata facturilor, ceea ce înseamnă că îți va fi tot mai greu să mai ieși la liman de la o lună la alta.

Cu cât știi să îți organizezi mai bine cheltuielile, cu atât ai șanse mai mari să nu duci lipsă de bani și chiar să pui deoparte niște economii pentru vacanțe, pentru locuință sau pentru urgențe. Iată ce ar trebui să știi:

Ajustează-ți lunar bugetul în funcție de cheltuieli

Suma facturilor se poate schimba de la o lună la alta, mai ales pe timpul iernii, când cheltuielile la întreținere sunt chiar și duble față de cele de pe timpul verii. De aceea, este recomandat să îți organizezi bugetul abia după ce ai trecut pe hârtie valoarea ajustată a facturilor din luna respectivă. Specialiștii ne recomandă să punem întotdeauna bani deoparte pentru facturi și pentru acoperirea cheltuielilor cu scadență (rata la credit, chirie etc.), astfel încât să nu rămânem niciodată cu datorii pentru luna următoare.

Articolul continuă după reclamă

Nu acoperi urgențele cu banii de facturi

Oricui i se poate întâmpla să aibă o urgență pentru care are nevoie de o sumă mai mare de bani. Poate ai nevoie să repari rapid mașina, să faci reparații în casă, poate ai o urgență medicală sau una stomatologică și nu suportă amânare. Însă cea mai mare greșeală este să intri în banii puși deoparte pentru facturi și rate. Nu numai că, adeseori, suma respectivă nu este suficientă pentru a acoperi costul total al urgenței, dar riști să creezi în bugetul tău un haos pe care îți va fi dificil să îl reduci ulterior. Pentru situațiile neprevăzute, poți oricând să apelezi la un credit bancar sau să îți faci o descoperire de cont, astfel încât să îți poți împărți apoi suma împrumutată în rate egale, pe care să ai posibilitatea de a le acoperi fără a-ți da bugetul peste cap.

Folosește aplicațiile de planificare financiară

Aplicațiile de organizare a bugetului și planificare financiară te ajută să ții evidența cheltuielilor de zi cu zi, așa încât să poți vedea detaliat, la finalul fiecărei luni, pe ce s-au dus banii. Aceasta poate fi o metodă foarte bună de a descoperi cum să faci economii. Spre exemplu, dacă obișnuiești să îți iei zilnic cafea de la magazinul de lângă serviciu, s-ar putea să constați că aproape 200 de lei se duc lunar pe acest obicei. Atunci când ai o evidență clară a cheltuielilor, îți va fi mult mai simplu să depistezi orice exces sau orice cheltuială la care ai putea renunța cu ușurință.

Nu îți cheltui economiile impulsiv

Dacă ai reușit să pui niște bani deoparte, tentația de a-i cheltui la o sesiune impulsivă de shopping poate fi mare. În general, ar trebui să strângi economii având un scop clar, astfel încât să știi că nu ai voie să te atingi de bani pentru altceva. Spre exemplu, dacă vrei să pleci într-un concediu mai costisitor vara următoare, atunci vei ști că poți folosi banii doar pentru a-ți achiziționa biletele de avion sau a acoperi costurile cazării. Dacă strângi pentru a-ți renova locuința, știi că nu poți demara lucrările până când nu ai toți banii în cont. Iar dacă strângi bani pentru urgențe, s-ar putea să îți fie mai simplu să te abții de la orice tentație dacă nu ai un card pentru contul respectiv sau dacă nu îl ții mereu în portofel.

Anticipează cheltuielile sezoniere

Dincolo de cheltuielile lunare, mai există și cele sezoniere, pe care trebuie să le acoperim chiar dacă asta înseamnă să fim mai chibzuiți o lună întreagă. De exemplu, la început de iarnă, trebuie să chemi un specialist care să îți verifice centrala termică, precum și caloriferele, pentru a te asigura că sistemele sunt pregătite pentru sezonul rece. Cei care au credite Prima Casă trebuie să plătească o sumă de garanție la începutul fiecărui an, proporțională cu suma împrumutată. Vara, în schimb, trebuie să iei în calcul facturile mai mari la energie electrică dacă știi că folosești la capacitate maximă aparatul de aer condiționat. Astfel de cheltuieli sezoniere sunt întotdeauna mai ușor de suportat dacă le poți anticipa și te pregătești pentru ele din timp, așa încât să nu fii nevoit să le plătești doar din salariul tău pe o lună.

Sursa foto: Pixabay from Pexels

Previziune sumbră pentru România! Ce se va întâmpla în anul 2020. „S-a accentuat! Este nevoie de un plan!”... Uber a obţinut acordul autorităţii de reglementare din Egipt pentru preluarea companiei rivale Careem, pentru 3,1 miliar...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x