Antena Căutare

A sosit ziua scadentei pentru Rompetrol

Maine este data la care expira termenul de sapte ani pana la care grupul Rompetrol trebuie sa isi plateasca si restul de bani din datoria totala de 570 de milioane de euro catre statul roman

"Avem un plan bine organizat, care va fi dezbatut miercuri in Guvern, in functie de ce va face Rompetrol. Noi vrem sa recuperam banii, nu sa-l prezentam in presa", a declarat pentru Jurnalul National Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Statul are in vedere un mix de masuri in cazul in care Rompetrol nu-si va rascumpara integral obligatiunile, ne-au declarat surse care cunosc detaliile operatiunii. Se vor vinde o serie de active minore ale Rompetrol si, in paralel, statul doreste sa primeasca pentru o parte a datoriei combustibili, atat benzina, cat si pacura pentru iarna urmatoare, au specificat sursele, urmand sa se continue tratativele. De asemenea, a fost contactat la nivel diplomatic Kazahstanul in problema aceasta.

Blejnar declara anterior, la 13 septembrie, ca daca Rompetrol nu-si va plati datoria se va trece la executare silita. Pana acum, Rompetrol a platit in luna august 54 de milioane de euro, iar pentru restul, adunarea generala a votat convertirea in actiuni.

Practic, statul roman si grupul kazah de stat sunt intr-un razboi total: autoritatile vor bani pentru a nu periclita deficitul convenit cu Fondul Monetar International, deja dat peste cap de inundatiile din aceasta vara si de faptul ca estimata crestere economica pentru acest an nu se va realiza. Raportat la castigul mediu net de 1.428 de lei, anuntat de Institutul National de Statistica (INS) pentru luna mai, datoria de 516 milioane de euro ar insemna la cursul de 4,26 de lei de ieri nu mai putin de 1.539.327 de salarii medii din Romania. Sau 2.854.753 de pensii medii din tara, daca e sa luam in calcul pensia medie de 770 de lei din luna august, afisata de Ministerul Muncii pe propriul site. Impartind acest numar la cele 12 luni ale anului aflam chiar ca datoria Rompetrol ar putea acoperi lunar 237.896 de pensii medii timp de un an.

Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro

Foto: Intact Images

Consumul de energie va stagna in 2011, in lipsa proiectelor de dezvoltare... Guvernul decide astazi daca va fi eliminat impozitul minim...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x