Antena Căutare

Agricultura romaneasca, pe mainile strainilor: S-a vandut deja 12% din terenul fertil al tarii

Agricultura romaneasca pare a fi pe maini bune. Strainii au cumparat deja un milion de hectare din pamantul fertil al Romaniei, adica peste 12%.


Spre exemplu, in comuna Cocora, din Ialomita, oamenii muncesc din greu, fac agricultura cum stiu ei din mosi-stramosi. Langa ei, o masinarie venita parca din alte timpuri fuge de mananca pamantul, la propriu.

Danezul Hans Paulsen a facut mare valva in comuna de cand a ajuns, acum patru ani. A cumparat sau a luat in arenda peste 4.000 de hectare de teren si face performanta cu numai 14 oameni si cateva tractoare cu sute de cai putere, aer conditionat si GPS.

"Tractorul se conduce singur, prin satelit, asa ca soferul nu trebuie decat sa fie atent la ce se intampla in spatele lui", explica danezul Hans Paulsen.

Si italienii, cu mafia lor cu tot, ne cumpara in fiecare an mii de hectare de pamant. La Stancuta, in Braila, un italian a luat peste 3.500 de hectare si cultiva cu succes orez. Ei spun ca hectarul costa acolo 2.000 de euro si este foarte ieftin.

Strainii au cumparat intensiv teren in ultimii zece ani, iar fenomenul pare abia la inceput.

"Daca vindem cate un milion de hectare la zece ani, peste zece ani s-ar putea sa ne trezim ca nu mai aveti interlocutori care sa vorbeasca romaneste", a atentionat Nicolae Sitaru, presedinte la Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli.

Sursa: Antena3

Fitch a retrogradat ratingurile Italiei si Spaniei. Actiunile americane, euro si petrolul, in scadere... Franta, Belgia si Luxemburg au ajuns la un acord pentru salvarea grupului bancar Dexia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x