Antena Căutare

Ajutoare sociale de la stat pentru angajatii Oltchim care nu si-au luat salariile de 2 luni

Guvernul a anuntat ca angajatii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, cu grave probleme financiare si aflat in procedura de privatizare, vor primi ajutoare sociale de urgenta in cuantum de cate 1.400 lei, in doua transe, din fondurile Ministerului Muncii. Decizia a fost luata pentru a preveni noi probleme sociale.

Ajutorul a fost decis in baza unui memorandum al Ministerului Economiei privind "atenuarea efectelor sociale negative generate de situatia economico-financiara de la Oltchim", prezentat in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Din cauza dificultatilor de asigurare a materiilor prime si a disponibilitatilor financiare, rezultatul a fost intreruperea activitatii, acumularea de datorii si intarzierea achitarii drepturilor catre salariati. Pentru evitarea aparitiei riscului de excluziune sociala si pentru a evita aparitia unor probleme sociale suplimentare, in memorandum se propune sprijinirea salariatilor si a familiilor acestora prin acordarea de ajutoare de urgenta in suma de 1.400 lei pe salariat. Plata se va face in doua transe din fondurile puse la dispozitie de Ministerul Muncii", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu. El a sustinut ca este vorba de "o plasa de siguranta" pentru o perioada de doua-trei luni, pana cand Oltchim va fi preluata efectiv de catre un investitor care ar urma sa fie selectat prin licitatia programata pentru vineri.

Cateva sute de angajati ai Oltchim au protestat pe parcursul saptamanii trecute in fata pavilionului administrativ al institutiei, cerand plata salariilor restante de doua luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalatiilor si platii datoriilor catre Electrica si demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un numar de 15 angajati au intrat in greva foamei, actiune incheiata vineri.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anuntat seful OPSPI, Remus Vulpescu, precizand pana pe data de 22 septembrie trebuie informati reprezentantii FMI cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii.

Pana la termenul de ofertare initial (17 septembrie), au depus oferte trei cumparatori: PCC SE, inregistrata in Germania, presedintele PP-DD, Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, prin doua firme, Chimcomplex si Aisa Invest din Cluj.

Cursul BNR se mentine stabil, 4,5037 lei/euro... Haosul asigurarilor pentru locuinte: Proprietarii asigurati facultativ au dat banii degeaba pe politele obligatorii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x