Antena Căutare

Alan Greenspan: Asistam la “linistea dinaintea furtunii”, cand euro se va “sfarama”

Fostul sef al Federal Reserve, Alan Greenspan, a declarat ca zona euro se sparge din cauza variatiilor dintre economiile din nordul si sudul Europei.

"titlurile de stat ale tarilor din zona euro au fost mereu crezute a fi colateral ideal de catre banci iar acum devine din ce in ce mai indoielnic."


Greenspan a explicat ca state precum Germania si Finalnda au o cultura a disciplinei bugetare, in vreme ce tarile sudice, precum Grecia, in mod istoric consuma mai mult decat produc, pe datorie.

"Problema este ca exista un clivaj in cercurile economice, analitice sI bancare daca euro, care e problema cruciala aici, ar trebui sa aiba 17 tari avand culturi semnificativ diferite...Asta nu poate continua (la nesfarsit-nr)", a completat el. Greenspan a spus ca sentimentul general este ca asistam la "linistea dinaintea furtunii".

Remarcile lui Greenspan au facut ca euro sa se deprecieze in fata dolarului sI au crescut costul cu dobanzile pentru titlurile de stat germane, vazute in mod normal drept o protectie pe timp de criza.

Spania impune limita de indatorare in Constitutie

Comentariile sale au fost facute in aceeasi zi in care Spania a facut un pas mai aproape de modelul nordic. Spaniolii vor sa includa o limitare a datoriei publice in Constitutie.

Al doilea pachet de salvare pentru Grecia a fost pus in dificultate de cerintele unor state ca Finlanda, care a convenit cu Grecia sa puna deoparte garantii drept colateral, pentru a fi sigura ca are ce primi in cazul in care elenii nu vor putea sa-si plateasca imprumuturile. Totusi, intelegerea trebuie aprobata de toate statele zonei euro. Ulterior, Olanda, Austria sau Slovenia au anuntat ca vor sI ele garantii.

Salvarea Greciei, amenintata de cerintele finlandezilor

Maria Fekter, ministrul austriac de Finante, a declarat ca tara sa va bloca intelegerea facuta de finlandezi deoarece va creste costurile cu imprumuturile pentru toti ceilalti membri ai uniunii monetare.

|n Germania la fel, Ursula von der Leyen, un membru de vaza al partidului cancelarului Angela Merkel, a spus ca sI Berlinul ar trebui sa ceara garantii. Agentia de rating Moody's a anuntat deja ca astfel de solicitari de garantii ar afecta ratingurile Greciei.

Foto: soxfirst.com

Vanzarea A & D Pharma a incins cele mai mari fonduri de investitii din lume... Guvernul a aprobat constructia salii polivalente din complexul "Lia Manoliu", pentru 260 mil. lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x