- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pietele financiare nu au fost convinse de planul de sustinere financiara a Greciei, aprobat la sfarsitul saptamanii trecute de Uniunea Europeana si FMI.
Investitorii sunt sceptici in privinta capacitatii autoritatilor elene de redresare a finantelor publice si se tem totodata ca problemele se vor extinde in alte tari din zona euro, in special in Spania si Portugalia.
In acest context financiar dificil, apar tot mai multe opinii care pun sub semnul intrebarii insasi supravietuirea monedei unice.
Laureatul premiului Nobel in economie, Joseph Stiglitz, a afirmat, marti, ca "viitorul euro ar putea fi limitat".
inca din ianuarie analistii au criticat reactia lenta a europenilor fata de criza elena.
Planul de salvare a fost aprobat dupa negocieri dificile, marcate de reticenta Germaniei.
Mai grav, criza din Grecia a obligat Banca Centrala Europeana (BCE) sa isi incalce propriile principii, acceptand drept garantii obligatiuni elene fara a tine cont de calitatea ratingurilor acestora.
"Daca BCE renunta in decurs de cateva saptamani la principii importante, de ce ar ramane euro stabil in deceniile viitoare?", se arata intr-un editorial aparut in cotidianul german Die Welt.
De asemenea, "tragedia greaca" relanseaza o intrebare esentiala, si anume care este meritul unei monede care reuneste tari cu performante economice atat de diferite, precum Germania si Grecia, se mai arata in articol.
Concret, adoptarea euro a privat Grecia de posibilitatea devalorizarii monedei, existand in schimb riscul unei recesiuni prelungite.
Criticii monedei unice considera ca diferentele economice intre statele care folosesc moneda unica vor duce la "explozia" zonei euro, pe care au considerat-o de la inceput o aberatie.
"Este timpul sa recunoastem esecul euro", a afirmat Jean-Jacques Rosa, economist si profesor la Institutul de studii politice din Paris.
El crede ca, in cel mai bun caz, Germania si alte cateva tari ar putea forma "o zona a marcii, justificata din punct de vedere economic".
Sustinatorii monedei unice considera ca supravietuirea zonei euro este posibila, prin reforme structurale.
Principalul defect al zonei euro este absenta unei politici bugetare unice.
"Uniunea monetara necesita mobilitatea fortei de munca si flexibilitate bugetara, sub forma unui Minister de Finante unic", estimeaza economistii bancii Standard Chartered.
In cel mai rau caz, presiunile ar putea duce in cele din urma la dezmembrarea zonei euro. in extrema cealalta, presiunile ar putea forta Europa sa adopte un buget unic, a conchis Andrew Smith, analist la firma de consultanta KPMG.
Isarescu: Deciziile trebuie asumate politic pe timp de criza... Euro se prabuseste dupa anuntarea masurilor de austeritate...