Antena Căutare

Analistii: Nu avem nevoie de banii FMI, ci de supravegherea acestuia

In aceasta saptamana, conducerea Fondului va decide eliberarea celei de-a sasea transe. Analistii consultati de ”Financiarul” considera ca un nou acord atat cu FMI, dar si cu Comisia Euro­peana este oportun, in conditiile in care Guvernul ar trebui supra­vegheat indeaproape in cadrul procesului de ajustare fiscala. Parerile analistilor converg spre ideea ca daca este lasat singur, Executivul condus de Boc nu va reusi sa finalizeze aplicarea masurilor de reforma.

Desi actualul acord de asistenta financiara externa incheiat cu Fondul Monetar International si Comisia Euro­pea­na nu a fost finalizat, ultimele transe urmand a fi primite pana la sfarsitul tri­mestrului II din 2011, autoritatile ro­mane se gandesc deja la unul nou. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, nu a res­pins ideea, insa primele discutii oficiale nu vor incepe mai devreme de luna octombrie.

Economistii unor banci importante din Romania nu sustin necesitatea unui acord insotit si de o componenta de finantare, sugerand ca un imprumut se poate face si de pe pietele externe, din surse private. De altfel, situatia bugetului este critica, cu un necesar ridicat de finantare a deficitului. Dar pentru ca aceasta sa fie cat mai ieftina, tara noastra trebuie sa aiba credibilitate in ochii investitorilor. Iar singurul mod in care acest lucru poate fi convingator este acordul cu Comisia Europeana si FMI.

Pe de alta parte, analistii atrag aten­tia ca, in conditiile in care guvernul ar lua in calcul si un imprumut de la FMI, pe langa cel de la Comisia Europeana, numai banii de la Bruxelles vor ajunge in Trezorerie, cei de la Fond vor ajunge in rezerva de la BNR. Faptul ca jumatate din transele doi, trei si patru, aproxi­mativ 2,15 miliarde de euro, au fost folo­site pentru finantarea deficitului buge­tar a fost o situatie exceptionala, care, probabil, nu se va mai repeta.

Ghidaj economic inainte de alegeri

In opinia economistului-sef al BCR, Lucian Anghel, un nou acord cu FMI nu este necesar pentru finantare, ci pentru ghidaj economic in vedearea finalizarii re­­for­melor structurale. In plus, o astfel de asistenta atribuie Romaniei credibi­li­tate pentru a obtine costuri mai reduse pe piata externa si imbunatateste per­cep­tia investitorilor.

Tot articolul, in Financiarul

Cota unica ar putea fi redusa la 12%, din 2011... Carburanti mai scumpi la statiile Petrom din tara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x