Reprezentantii FMI au decis ieri ca solutia cea mai buna pentru a creste incasarile la buget este ca guvernul sa majoreze cota unica de impozitare la 20% si TVA la 25%.
Cresterea taxelor si impozitelor nu este privita cu ochi buni de mediul de afaceri si de sindicate, care considera ca masurile de stimulare a consumului prin reducerea acestora ar da rezultate mult mai bune. Marirea celor doua taxe va duce, doar la un prim calcul, la o crestere de minimum 5% a preturilor si la o diminuare cu aproximativ 10% a puterii de cumparare a populatiei.
Firmele vor fi la randul lor afectate si este posibil sa recurga la concedieri pentru a nu da faliment sau isi vor „transfera" activitatile in economia subterana. Oficial, economia „la negru" se situeaza la aproximativ 20% din PIB, desi mediul de afaceri estimeaza ca nivelul acesteia este chiar dublu in realitate.
Sebastian Vladescu a negat informatiile privind majorarea taxelor, dar se pare ca reprezentantii FMI sunt inflexibili, deoarece nu mai au incredere in guvern.
Liderii confederatiilor sindicale au sustinut la intalnirea de ieri cu delegatia FMI ca Romania nu are cel mai bun sistem de taxe si sa se ia masuri pentru imbunatatirea acestuia, in special in privinta TVA.
„I-am avertizat pe cei de la FMI ca politica de taxe care se face astazi nu corespunde si ca preferam o taxare diferentiata, in special la TVA, care creeaza un prejudiciu si o imposibilitate pentru categoriile defavorizate, indiferent daca sunt pensionari sau angajati.
Tot articolul, in Financiarul
Euro, la maximul ultimelor doua saptamani si jumatate... CE: Daca autoritatile nu iau masuri, deficitul ar putea ajunge la 8% din PIB in 2010...