Concret, in luna octombrie a anului trecut, Jurnalul National relata modul in care CNADNR a pompat milioane de euro in societatea Plastidrum SRL. Practic, in 2006, societatea a primit de la Companie 82 milioane de euro in contul a sase contracte pentru lucrari de marcaje.
Bineinteles ca la scurt timp o buna parte dintre lucrari au fost subcontractate. Desi licitatia a fost castigata cu un tarif de 3,5 euro pentru metrul patrat de marcaj cu vopsea alba, spalarea cu apa costa 10,18 euro pe metru patrat, fara TVA, adica de trei ori mai mult decat aplicarea propriu-zisa.
Doi ani mai tarziu, in 2008, Plastidrum a sponsorizat o deplasare de o saptamana la Amsterdam pentru 25 de directori din CNADNR, firma fiind rasplatita cu un monopol pe lucrarile de marcaje rutiere. Investigatia anuntata ieri de Consiliul Concurentei a venit la cinci ani de la atribuirea contractelor generoase de ordinul zecilor de milioane de euro.
„Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, o investigatie privind o posibila incalcare a legislatiei din domeniul concurentei de companiile SC Plastidrum SRL, SC Signature Semnalizare SRL, SC Swarco Romania SRL, Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH si Eleftherios Kokkinakis LTD. Investigatia are ca obiect posibila participare cu oferte trucate a celor cinci companii in cadrul procedurilor de achizitie publica organizate de CNADNR, pentru atribuirea unui contract pentru lucrari de marcaje rutiere pe drumurile nationale", se arata in comunicatul CC. Problema societatii Plastidrum nu este numai licitatia dubioasa pe care a castigat-o in contul CNADNR.
Practic, din cauza acestei societati, Romania ar putea pierde fonduri externe de ordinul sutelor de milioane de euro.
Astfel, in urma unui acord de imprumut dintre CNADNR si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) semnat in 2002, compania ar fi trebuit sa privatizeze trei dintre societatile la care era actionara, printre care si Plastidrum. Conditia impusa de BERD pentru finantarea proiectului privind restructurarea sectorului de drumuri a fost simpla si clara: „CNADNR sa renunte la partile sociale detinute in toate companiile mixte".
Tot articolul, in Jurnalul National