Antena Căutare

Aurul atinge un pret record: 1.700 de dolari uncia

Bursele din Asia si Australia au deschis sedinta de astazi in scadere, iar ulterior pierderile s-au accentuat, pana la minus patru procente. Pe de alta parte, in New York, aurul a ajuns la o cotatie record, 1.700 de dolari uncia.


Cu doar cateva minute inaintea deschiderii bursei de la Tokyo, Grupul celor Sapte mari puteri economice s-a angajat sa sustina stabilitatea financiara si cresterea economica, amenintate de tensiunea de la burse. Declaratia Grupului a fost publicata dupa o conferinta telefonica a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale.

La randul sau, Banca Centrala Europeana a promis ca va interveni "activ" pe piata obligatiunilor de stat ale tarilor din zona euro. Investitorii asteapta, in primul rand, ca Banca sa cumpere obligatiuni ale Spaniei si Italiei, intrate in obiectiv pentru nivelul ridicat al deficitului bugetar si al datoriei publice. Intr-o declaratie comuna difuzata tot ieri seara, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel cheama cele doua guverne sa aplice cat mai repede masurile de restabilire a echilibrului bugetar.

Agitatia de pe pietele financiare a sporit dupa ce agentia Standard and Poor's a redus nota de tara a Statelor Unite, fapt fara precedent. Administratia americana a dat, ieri, un semnal de stabilitate: ministrul Trezoreriei, Timothy Geithner, a anuntat ca nu va demisiona, asa cum ii cerea opozitia republicana.

Geithner nu s-a multumit doar cu atat, ci a acuzat agentia Standard and Poor's de "judecata proasta" si chiar de ignoranta in privinta calculelor bugetare. De altfel, celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, nu se grabesc sa scada, si ele, nota Statelor Unite, desi Fitch recunoaste ca "reflecteaza" pe acest subiect.

Evolutiile de astazi vor arata daca liderii marilor puteri financiare au reusit sa calmeze spiritele sau daca, asa cum anticipa un expert, indicii bursieri vor cobori "pana in infern".

sursa: Antena3

foto: Intact Images

BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie in 2011 si 2012... Productia de grau a atins cea mai mare valoare din ultimii trei ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x