Antena Căutare

Banul, ochiul Dracului? Bisericile au vandut lumanari si calendare de 100 de milioane de euro

Bisericile ortodoxe din Romania au castigat peste 100 de milioane de euro intr-un singur an, reiese din datele raportate la ANAF. Banii provin din vanzarea de lumanari, calendare, din pelerinaje, dar si din donatii sau sponsorizari publice si private. Si nu sunt singurele surse de venit: multe dintre biserici au pus la punct afaceri in toata regula si obtin bani frumosi.

Cele mai noi initiative ale Bisericii Ortodoxe Romane sunt o spalatorie ecologica si o croitorie, atat pentru fetele bisericesti cat si pentru publicul lar. Ambele sunt concepte al patriarhului Daniel. Tot el este cel care a dat binecuvantarea unei alte afaceri: Basilica Travel o agentie tour operatoare specializata pe pelerinaje externe si interne, care functioneaza in cadrul Sectorului de Pelerinaj al Patriarhiei Romane.

Arhiepiscopia Argesului si Muscelului are doua afaceri mari in care a investit peste 3 milioane 600 de mii de lei numai in perioada 2007- 2009. Pe o societate isi desfasoara activitatea o balastiera, iar cealalta firma a aparut ca urmare a ideii Arhiepiscopiei de a-si deschide o fabrica de paine.

La Timisoara, una din cele mai profitabile afaceri din oras apartine Mitropoliei Ortodoxe a Banatului. Fabrica de lumanari a acesteia contribuie la finantarea lacasurilor de cult si a slujitorilor bisericii din Timis cu aproape un milion de euro pe an. Mitropolia detine de altfel monopolul asupra productiei de lumanari din judet, ajutata de Codul Fiscal potrivit caruia afacerile Bisericii Ortodoxe Romane sunt scutite de plata oricaror impozite si taxe catre stat.

Din lumanari, pelerinaje, alte afaceri si donatii ori sponsorizari, in vistieria cultelor din Romania intra, anual, milioane bune de lei. In 2010, eparhiile principalelor culte au avut venituri de aproximativ 450 de milioane de lei. Numai Patriarhia a raportat la ANAF venituri de peste 68 milioane lei. Mitropoliile au avut incasari de 30, 40 de milioane de lei.

In Romania exista peste 18.000 de lacasuri de cult si mai bine de 70 la suta dintre ele sunt biserici ortodoxe.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Romania nu are nevoie sa traga din banii de la FMI decat daca vine un “necaz mare”... Cota 3 la 1: Britanicii pariaza pe renuntarea la Euro in 2012...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x