Cele mai noi initiative ale Bisericii Ortodoxe Romane sunt o spalatorie ecologica si o croitorie, atat pentru fetele bisericesti cat si pentru publicul lar. Ambele sunt concepte al patriarhului Daniel. Tot el este cel care a dat binecuvantarea unei alte afaceri: Basilica Travel o agentie tour operatoare specializata pe pelerinaje externe si interne, care functioneaza in cadrul Sectorului de Pelerinaj al Patriarhiei Romane.
Arhiepiscopia Argesului si Muscelului are doua afaceri mari in care a investit peste 3 milioane 600 de mii de lei numai in perioada 2007- 2009. Pe o societate isi desfasoara activitatea o balastiera, iar cealalta firma a aparut ca urmare a ideii Arhiepiscopiei de a-si deschide o fabrica de paine.
La Timisoara, una din cele mai profitabile afaceri din oras apartine Mitropoliei Ortodoxe a Banatului. Fabrica de lumanari a acesteia contribuie la finantarea lacasurilor de cult si a slujitorilor bisericii din Timis cu aproape un milion de euro pe an. Mitropolia detine de altfel monopolul asupra productiei de lumanari din judet, ajutata de Codul Fiscal potrivit caruia afacerile Bisericii Ortodoxe Romane sunt scutite de plata oricaror impozite si taxe catre stat.
Din lumanari, pelerinaje, alte afaceri si donatii ori sponsorizari, in vistieria cultelor din Romania intra, anual, milioane bune de lei. In 2010, eparhiile principalelor culte au avut venituri de aproximativ 450 de milioane de lei. Numai Patriarhia a raportat la ANAF venituri de peste 68 milioane lei. Mitropoliile au avut incasari de 30, 40 de milioane de lei.
In Romania exista peste 18.000 de lacasuri de cult si mai bine de 70 la suta dintre ele sunt biserici ortodoxe.
Sursa: Antena3
Foto: Intactimages