SUA, Uniunea Europeana si Japonia, cele mai stabile si mai puternice economii, bastioane ale securitatii banilor, sunt printre cele mai lovite.
UE are de-a face cu ravagiile datoriilor statelor din flancul sudic al zonei euro, Grecia, Portugalia, Spania, Italia.
La polul celalalt, Japonia sufera din cauza aprecierii yenului, ceea ce scumpeste exporturile. Pe langa mult-laudatele China si India, o serie de alte state se dovedesc adevarati performeri ai crizei, cum ar fi Coreea de Sud si Brazilia.
AUSTRALIA: Beneficiara a unora dintre cele mai variate resurse naturale din lume, Australia se bucura din plin de recuperarea economiei mondiale. Principala sa piata de export a resurselor este China, ceea ce a ferit-o de criza. Australia a avut crestere economica in ultimele cinci trimestre consecutive. Cum economia sa are o evolutie constanta si stabila, dolarul australian a crescut cu 27%. Reserve Bank of Australia, banca centrala a tarii, estimeaza o crestere de 4% pana la finele lui 2012.
CANADA: Economia canadiana a urcat cu 6,1% in primul trimestru al anului fata de cele 4,9% inregistrate in ultimele trei luni din 2009, potrivit datelor oficiale. In acest an va creste cu 3,5%, potrivit unui sondaj comandat de guvernul acestei tari printre analistii privati.
Estimarea este chiar mai optimista fata de cea anterioara de 3,1% sau fata de cea de 2,6% pe care este fundamentat bugetul. Resursele energetice sunt principalul suport pe care se bazeaza tara. In plus, bancile au avut o supraveghere mult mai buna decat a celor din SUA, astfel ca situatia lor a fost diametral opusa celor americane. Canada a fost singurul stat din G7 care a inregistrat o crestere a locurilor de munca pana in martie, potrivit Dow Jones. Desi pachetul de stimulare fiscala a dus la un deficit-record de 47 de miliarde de dolari canadieni anul trecut, acesta este doar putin peste 3%.
BRAZILIA: Condusa de Luiz Inacio da Lula, Brazilia apare acum ca una dintre invingatoarele crizei. Economia sa a crescut cu 9% in primul trimestru fata de primele trei luni din 2009. Brazilia a performat chiar mai bine decat estimarea medie de 7,6% a economistilor.
Petrolul, Amazonia si uriasele zacaminte ale tarii sunt principalele puncte tari. Gigantul de stat Petrobras a ajuns una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, actiuni la el detinand inclusiv miliardarul George Soros. Numai Petrobras are un plan de investitii de 220 de miliarde de dolari pana in 2014. In plus, miliardarul autohton Eike Batista, cel mai bogat brazilian, detine prin holdingul EBX o avere de 27 de miliarde de dolari si unele dintre cele mai mari companii miniere, petroliere si energetice din tara, respectiv MMX Miner, OGX Petroleo & Gas Participacoes SA si MPX Energia.
Tot articolul, in Jurnalul National
Vladescu: Anul acesta vom continua sa fim in recesiune. 2011, un an de stagnare... Oamenii de afaceri: Cresterea TVA si a cotei unice, o catastrofa pentru economie...