Antena Căutare

BNR, apel pentru românii care își scot banii din bănci de teama războiului. Ce trebuie să știe: „Cererea e mare”

Printre gesturile făcute din cauza panicii create de războiul din Ucraina de mai mulți români s-a numărat retragerea din bancă a unor sume de bani. Reprezentanți ai BNR au transmis un mesaj pentru români, spunându-le că în prezent moneda națională este stabilă.

Colaj cu bani și BNR
Mai mulți români s-au grăbit să scoată bani de la bancă, pe fondul fricii legate de război | Shutterstock

Mai mulți români s-au înghesuit să scoată bani din bănci, de când a început războiul în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a afirmat că există semnale care ne indică faptul că nu ar trebui să intrăm în panică.

„Fiecare decide pe cont propriu. Dar haideţi să ne uităm un pic cum stau lucrurile. În acest moment avem o monedă stabilă, nu avem presiuni de niciun fel, băncile sunt foarte bine capitalizate, au lichidităţi suficiente”, a afirmat purtătorul de cuvânt al BNR, la RomâniaTV.

Dan Suciu a atenționat asupra faptului că nu are rost să ne stricăm depozitele din bănci pe fondul ostilităților din țara vecină.

Citește și: Clienții unor bănci din România, vizați de o campanie de fraudă prin e-mail. Alerta și recomandările date de autorități

Dan Suciu: „Nu există vreun pericol iminent care să ne îndemne să stăm cu banii în buzunar”

„Nu are rost să ne stricăm depozitele, dacă ne uităm la dobânzi, pentru că dobânzile sunt în creştere. Nici nu există vreun pericol iminent care să ne îndemne să stăm cu banii în buzunar. Din punctul acesta de vedere, sunt o serie întreagă de elemente care ne fac să credem că ar fi mai bine să nu intrăm în panică”, a spus Dan Suciu.

Totodată, Dan Suciu a făcut apel la cetățeni să înțeleagă că nu pot primi banii pe loc, ci la un interval de timp pentru că cererea este mare.

Citește și: Cum a justificat proprietarul benzinăriei din Beiuș creșterea prețului la combustibil la 11 lei pe litru

„Dacă vrem să schimbăm bani, sigur că o putem face, e o opţiune personală, bani sunt, dar să o facem ţinând cont de constrângerile pe care le au băncile când vrem noi banii. Nu ni-i vor da pe loc, ci la un interval de timp, în funcţie de cererea existentă. Cerere care, într-adevăr, e mare", a declarat Dan Suciu.

Adrian Vasilescu: Și la începutul pandemiei foarte mulți s-au repezit să retragă depozitele

Consilierul guvernatorului BNR a delarat la rândul său că nu ete prima dată în ultimul timp când românii fug la bănci pentru a-și scoate depozitele, pentru că așa au făcut și la începutul pandemiei de coronavirus.

„Problema nu este de masă, sunt încercări punctuale, este normal, când apare o situație, sunt unii grăbiți să schimbe ceva. Avem foarte multe experiențe în această privință și cea mai recentă este din 2020, când a început criza sănătății publice când foarte mulți s-au repezit, chiar dintre cei cu depozite mari, să le retragă. Le-au pus în case de bani, dar, după două săptămâni, au văzut că sunt într-o gravă eroare și au revenit cu depozitele, a afirmat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, pentru dcnews.ro.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie, iar imagini tulburătoare au fost surprinse încă din primele ore ale războiului.

Citește și: Imagini mișcătoare la granița Ucrainei. Și-a lăsat copiii adulți în urmă, dar a salvat de război alți prunci, pe care nu îi știa

Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta țara să se apere împotriva invaziei Rusiei, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară.

Kremlinul a acuzat pe 28 februarie Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”.

Citește informații actualizate despre război pe observatornews.ro.

Cum a justificat proprietarul benzinăriei din Beiuș creșterea prețului la combustibil la 11 lei pe litru... (P) Patru strategii de învățare necesare pentru dezvoltarea de noi abilități...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x