Antena Căutare

Britanicii de la EBP au vandut cu 5 € doua mall-uri: „Vitantis“ si „Moldova“

Inca o abdicare pe piata proprietatilor comerciale din Romania. Fondul de investitii East Balkan Properties (EBP), fostul Equest, a cedat 51% din centrele comerciale Vitantis Shopping Center din Bucuresti si Moldova Mall din Iasi, pentru suma de 5 euro, firmei Denesol Limited, controlata de catre George Teleman, managerul mai multor subsidiare ale EBP din Romania. Tranzactia a urmarit preluarea de catre Denesol Limited a unui pachet de control de 51% din Balkan Properties Cooperatief, firma care controleaza prin Union Properties SRL, Vitantis SRL si Rivium Galeria Mall SRL cele doua centre comerciale.

Consiliul director al EBP crede ca, din cauza indatorarii excesive, cele doua active localizate in Romania nu pot livra valoare ac­tionarilor EBP si reprezinta o povara semni­ficativa pentru grup, in principal din cauza costului serviciilor de administrare a activelor. Totusi, chiar daca EBP a eliminat costurile de numerar asociate celor doua active, a pastrat 49% din Balkan Properties Cooperatief UA", se arata in anuntul publicat de companie la Bursa de la Londra.

Pierderi de 25 de milioane de euro

Bilantul contabil pentru 2009 al celor trei firme care detin centrele Vitantis si Moldova Mall inregistra o pierdere cumulata de 25,4 milioane de euro.

Anul 2010 nu a adus nicio imbunatatire financiara. In primele noua luni ale anului 2010, Vitantis Shopping Center a inregistrat pierderi de 1,5 milioane de euro, iar Moldova Mall de 0,5 milioane de euro. „Conditiile de piata au continuat sa aiba un impact negativ asupra rezultatelor operatio­nale, in pofida eforturilor depuse de admi­nistratorii proprietatilor", se mai arata in comunicatul EBP.

In afara de asta, Rivium Galeria Mall SRL este grevata de o datorie bancara de 20,5 mil. euro, iar consiliul director considera ca o refinantare este nerealista de vreme ce proprietatea ar putea valora in prezent mai putin de 15,5 mil. euro. Consiliul director al EBP considera ca activele sunt excesiv de indatorate, iar fondul nu este in ma­sura sa furnizeze numerarul necesar pentru plata serviciilor de administrare a activelor respective si nici cheltuieli de capital necesare pentru valorificarea activelor.

Vanzarea pa­chetului de control al celor doua centre co­merciale va permite EBP sa elimine anumite costuri directe, inclusiv comisioanele de ges­tionare a activelor in valoare de aproxi­mativ 350.000 euro/an.

Totodata, EBP a pastrat 49% din Balkan Properties Cooperatief si o anu­mita influenta in vederea recuperarii impru­muturilor intragrup de aproximativ 450.000 de euro.

Tot articolul, in Financiarul

Firefox a devenit lider de piata in Europa, devansand Internet Explorer... Romanii au restante la banci de peste 16 miliarde lei. Vezi topul oraselor!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x