Antena Căutare

Bucureștiul, mai performant economic decât Madridul, Berlinul sau Budapesta. Ce se întâmplă în România

Bucureștiul este mai performant economic decât capitalele Germaniei, Spaniei, Greciei sau Ungariei.

Bucureștiul este mai performant economic decât capitalele Germaniei, Spaniei, Greciei sau Ungariei.


Regiunea București-Ilfov este cea mai dezvoltată din Romania și a înregistrat un PIB pe cap de locuitor de 131% din media europeană.
În mod surprinzător, Bucureștiul se situează, astfel, peste alte capitale europene precum Atena (98% din media europeană), Madrid (128%), Berlin (113%) sau Budapesta (108%), conform unei analize a Friedrich-Ebert-Stiftung România, citată de Agerpres.
Situația nu este la fel de optimistă în restul țării, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 54% din media europeană. În plus, în regiunea nord-est a țării, PIB-ul pe cap de locuitor este de 34% din media europeană, iar în regiunea sud este de 41%.


O particularitate a Europei Centrale și de Est


,,Supracentralizarea economiei în capitala țării este o particularitate a Europei Centrale și de Est, cu toate astea, nici un alt stat nu înregistrează o diferență atât de mare de dezvoltare între capitală și restul țării”, conform Friedrich-Ebert-Stiftung România.
Particularitatea supracentralizării economiei în centrul și estul Europei este și mai mult evidențiată de cifrele înregistrate în alte state, precum Cehia (un PIB pe cap de locuitor de 84% din media europeană la nivel național, 173% în Praga), sau Ungaria (68% la nivel național, 108% în Budapesta).


România are cea mai accelerată creștere economică din Europa


Economia românească este unică în regiune și a beneficiat, în ultimii ani, de o serie de condiții diferite de cele care au marcat evoluția altor state. Combinația dintre o revenire economică ciclică foarte rapidă, reformele structurale din ultimii ani, precum și rolul tot mai important în peisajul energetic regional au transformat România într-o destinație foarte atractivă pentru companiile straine.
Din acest motiv, previziunile Fondului Monetar Internațional pentru țara noastră sunt foarte optimiste și spun că România va înregistra cea mai mare creștere economică (3,9%) din întreaga Uniune Europeană.


Piața spațiilor de birouri, un simptom al creșterii economice


Un simptom al creșterii economice în România este reprezentat de piața imobiliară office. Țara noastră reprezintă, de altfel, a doua piață de outsourcing și de servicii partajate din Europa Centrală și de Est din punctul de vedere al vitezei de dezvoltare. În România există, în acest moment, peste 80 de centre cu aproximativ 45.000 de angajați, majoritatea aflându-se în capitală.
Cererea de spații de birouri va crește foarte mult în următorii ani, iar companiile preferă să se extindă în parcurile de birouri dezvoltate și administrate de proprietari, preferându-le în locul celor construite de fondurile de investiții. Un exemplu elocvent este reprezentat de parcurile de afaceri West Gate (Militari) şi Novo Park (Pipera), deținute de fondatorul Genesis Development,Liviu Tudor, care se vor extinde cu câte o nouă clădire de birouri, în condiţiile în care gradul de închiriere al birourilor se apropie de 100%.

Foto: psiho.child/Flickr

Persoanele care vând sau cumpără online sunt monitorizate de Fisc!... Intact Media Group lansează catalogul celor mai puternici o sută oameni de afaceri din ţară, “Români care dezvoltă Român...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x