Antena Căutare

Care sunt categoriile profesionale respectate de români. Ce rol are uniforma în stabilirea raporturilor de autoritate

Uniforma este un articol vestimentar diferit de orice alte haine pe care le purtăm. Deși poate părea așa la o primă impresie, uniforma nu are doar un rol pur decorativ. Sigur, aspectul acesteia este foarte important, însă mult mai important este ceea ce reprezintă. Simplul act de a purta o uniformă ne încadrează într-un grup în ochii celor din jurul nostru.

Uniforma este un articol vestimentar diferit de orice alte haine pe care le purtăm. Deși poate părea așa la o primă impresie, uniforma nu are doar un rol pur decorativ. Sigur, aspectul acesteia este foarte important, însă mult mai important este ceea ce reprezintă. Simplul act de a purta o uniformă ne încadrează într-un grup în ochii celor din jurul nostru.

Chiar dacă noi nu suntem conștienți de asta, atunci când purtăm o uniformă suntem asociați unui anumit grup de persoane, iar percepția pe care o are acel grup în societate se răsfrânge automat și asupra noastră. În unele cazuri, acest lucru poate să ne confere un grad mai mare de autoritate sau apreciere din partea celorlalți, pe când, în altele, nu ne va aduce decât oprobriul public. Iar acest lucru nu ține atât de mult de calitatea celui care poartă acea uniformă, cât de impresia oamenilor asupra instituției sau entității pe care o reprezintă.

Încrederea în expertiză

Orice uniformă implică un anumit grad de specializare în profesia pe care o reprezintă individul. Chiar dacă vorbim despre o femeie de serviciu, puțini dintre noi pot spune că ar putea să facă acea meserie mai bine decât persoana respectivă. Asta nu neapărat pentru că ceea ce face este dificil, ci pentru că suntem conștienți că după ani de zile de muncă, abilitățile sale în domeniu le depășesc, probabil, pe ale noastre. Cu toate acestea, sunt puține meseriile pe care nu credem că le-am putea stăpâni dacă am avea motivația și timpul necesare pentru asta.

Însă acest lucru nu este nicidecum valabil pentru toate uniformele. Când vine vorba de medicină, spre exemplu, încrederea noastră în expertiza doctorului este aproape completă. Un halat medical are darul de a ne câștiga încrederea foarte ușor și asta pentru că știm ce nivel de muncă se află în spatele specializării unui medic. În consecință, diagnosticul său se va afla întotdeauna pe o treaptă superioară față de orice altă opinie. Iar opinia medicului este întotdeauna prețuită de pacient, chiar și atunci când nu e respectată, din motive de comoditate sau din neglijență.

Autoritatea uniformei

Nu avem la fel de multă încredere în toate persoanele în uniformă, însă asta nu înseamnă că nu există alte modalități prin care ne modificăm comportamentul. Spre exemplu, uniforma de polițist, jandarm sau militar nu le inspiră tuturor același grad de încredere. Conform unui sondaj CURS, încrederea populației în poliție se situează în jurul valorii de 55%, însă asta nu înseamnă că cei care nu au încredere în poliție sunt dispuși să sfideze solicitările unui ofițer.

Uniforma unui ofițer impune în primul rând autoritate. Este un simbol al ordinii publice, însă și unul al coerciției, în același timp. Oamenii știu că un ofițer de poliție are la dispoziție instrumentele pentru a ne constrânge să ne conformăm ordinelor sale, motiv pentru care foarte puțini sunt dispuși să îi conteste autoritatea. În consecință, încrederea pe care o persoană o are în ofițerul din fața sa este irelevantă. Pentru un civil, când vorbește un polițist, nu vorbește un om, ci statul. Iar dacă acel polițist greșește, singura calea de apărare este instanța.

Admirația față de uniformă

Nu toate uniformele pe care le vedem sunt percepute ca atare, deși unele funcționează exact în acest fel. Spre exemplu, atunci când vedem un om îmbrăcat în costum cu cravată în mijlocul verii, la 30℃, nu ne gândim că poartă o uniformă. Însă pentru oamenii de afaceri, spre exemplu, exact asta este costumul lor. Un costum distins, bine croit, este o marcă a succesului, într-un domeniu în care aparențele sunt foarte importante.

Iar reacția noastră când vedem un om bine îmbrăcat, despre care ne putem da seama că este înstărit, nu este nici una de încredere și nici de supunere, ci, mai degrabă, una de admirație. Nu avem neapărat un respect deosebit și nicio teamă față de acel om, pentru că nu îl cunoaștem. Mai degrabă ne-am dori să fim în locul lui, să ne bucurăm noi de privilegiile de care ne imaginăm că se bucură el. Iar de acolo izvorăște admirația noastră.

Sursă foto: Shutterstock

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x