Antena Căutare

Cat ar costa crahul zonei euro? Pana la 11.500 €/cap de locuitor, doar in primul an

Ideea revenirii la valutele nationale isi face tot mai frecvent aparitia in recomandarile formulate de diferiti experti tarilor europene cu probleme. „Sa iasa din zona euro!”, au lansat, printre altii, fostul economist-sef al Bancii Centrale Europene Otmar Issing sau directorul institutului german Ifo, Hans Werner Sinn. Intr-un exercitiu de imaginatie, analistii bancii UBS au calculat cosecintele economice si politice ale unui asemenea scenariu.

Astfel, ei au ajuns la concluzia ca renuntarea unei tari de amploare relativa la moneda unica va costa cetatenii ei intre 9.500 si 11.500 de euro pe cap de locuitor in primul an. Pe ansamblu, asta inseamna 40%-50% din PIB.

Anii urmatori vor aduce cu sine, in opinia expertilor bancii elvetiene, colapsul sistemului bancar, al relatiilor comerciale cu strainatatea si trecerea in faliment a numeroase companii. Adica pierderi de 3.000-4.000 de euro pe cap de locuitor.

70% din nemti nu mai au incredere in euro

A fost analizat inca un scenariu, considerat, este adevarat, de domeniul fantasticului: ce s-ar intampla daca Germania s-ar intoarce la marca? In ultima instanta, nu trebuie uitat ca, potrivit ultimelor sondaje, 70% din locuitorii celei mai puternice economii a Europei si-au pierdut increderea in euro, iar 40% si-ar dori chiar sa vada in portofele marca germana.

Acest lucru ar presupune, potrivit calculelor UBS, pierderi de 6.000-8000 de euro in cursul primelor 12 luni, echivalentul a 20%-25% din PIB si intre 3.500 si 4.500 de euro in urmatorii ani. In plus, va fi necesara o recapitalizare a sistemului bancar, falimentele se vor tine lant, iar schimburile comerciale se vor prabusi. Expertii UBS au avertizat, totodata, ca sumele indicate reprezinta estimari cat se poate de aproximative, realitatea putand fi mult mai dura.

Consecinte de ordin politic

In ceea ce priveste consecintele politice, influenta Europei in lume se va subrezi considerabil, un crah al zonei euro putand antrena ample tulburari sociale, chiar razboaie civile. Din fericire, toate aceste scenarii de groaza nu sunt decat o amenintare absolut ipotetica. In orice caz, asa sustin politicienii lumii, de la presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, la seful Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Sursa: Financiarul

Intalnire decisiva la BCR in tranzactia Erste-SIFuri. Se face evaluarea bancii... BNR vrea sa desfiinteze creditele in euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x