Antena Căutare

Consiliul Fiscal: Guvernantii stiu doar sa cheltuiasca, nu sa si aduca bani la buget

Radiografia cheltuielilor bugetare realizata de Consiliul Fiscal arata ca in ultimii ani s-au marit foarte mult fondurile pentru cheltuieli sociale si salarii, fara ca guver­nantii sa ia in paralel masurile necesare pentru a mari incasarile la buget. In acest mod s-a ajuns ca tara noastra sa se claseze pe locul 2 in UE ca pondere a veniturilor cheltuite pentru pensii, dupa Grecia.

Finantele tarii au ajuns in situatia dezastruoasa din cauza cheltuielilor fara acoperire pe care le-au facut toti cei care s-au perindat la conducere. Anii electorali au fost ade­va­rate bombe pentru cheltuielile publice, care au crescut foarte mult, in timp ce nivelul de colectare a veniturilor s-a men­tinut la cea mai redusa cota din Europa.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, spune ca a existat o mare tentatie in preajma alegerilor pentru a creste cheltuielile sociale, in special pensiile si diverse ajutoare. Guvernul actual nu a facut nici el exceptie de la regula si, in timp ce in alte tari criza economica este pe terminate, la noi haosul continua, iar masuri care trebuiau adoptate in urma cu mai mult timp sunt luate abia acum. Mai mult, nici aceste decizii nu sunt aplicate asa cum ar trebui si, in multe cazuri, fac mai mult rau decat bine.

Potrivit datelor Consiliului Fiscal, veniturile bugetului sunt cheltuite in cea mai mare parte pe pensii si salarii, astfel incat nu au mai ramas bani pentru cheltuielile de capital, de exemplu. Romania se afla pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste cheltuielile cu pensiile, raportat la veniturile la buget, cu un procent de 36,8% in anul 2009.

Prima pozitie in acest clasament este ocupata de Grecia, care se afla acum intr-o situatie dezastruoasa. De asemenea, ponderea salariilor din sectorul public se situa la 33% din nivelul veniturilor, fiind pe locul 9 la nivelul UE. Aceasta inseamna ca 70% din incasari au ca destinatie pensiile si salariile, un nivel foarte mare.
„Veniturile noastre bugetare sunt directionate in primul rand la pensii, dupa aceea la salarii", a afirmat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Risipa a crescut dupa 2006

Romania colecteaza cele mai putine venituri dintre statele membre UE, avand anul trecut un procent de 31,1% din PIB. In consecinta, nici bani pentru cheltuieli nu sunt, acestea situandu-se, de ase­me­nea, pe ultimul loc in UE, cu un nivel de 40,4%.

Tot articolul, in Financiarul

Angajatul unei banci din Capitala, cercetat pentru ca a sustras bani din conturile clienţilor... Vladescu, contrazis de angajatii sai: Majorarea TVA va aduce numai 1,4 miliarde de euro la buget...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x