Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" a precizat că aurora boreală a fost vizibilă din România la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani.
Citește și: Fenomenul bizar care a apărut pe cerul senin sub forma unor „inele de fum”. Ce se vede, de fapt, în imagini
Astronom: „Aurora boreală, vizibilă din România, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani”. De ce s-a văzut acest fenomen optic spectaculos în țara noastră
"Trebuie privit înspre nord şi trebuie aşteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunţă că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd. Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde - la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr", a precizat pentru AGERPRES Adrian Şonka.
„Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România", a mai precizat astronomul.
Cum îi afectează pe oameni perturbarea câmpului magnetic al Pământului
Fenomenul optic s-a datorat unei furtuni geomagnetice majore care a lovit Pământul. În doar 24 de ore, două pete solare uriaşe s-au unit şi au provocat erupţii solare din clasa X, adică cele mai puternice. În următoarele zile, cel puţin 5 astfel de valuri de radiaţii vor lovi planeta noastră. Cea mai nouă pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mare mare decât al Pământului.
"Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense", a detaliat Şonka.
Şi oamenii pot fi afectaţi. Unii pot experimenta simptome precum dureri de cap, iritabilitate și modificări ale dispoziției în timpul acestor fenomene magnetice, potrivit observatornews.ro.
„Pe de altă parte, riscul expunerii la ultraviolete, în ceea ce privește arsurile solare sunt mai degrabă neplăcute pe termen lung”, a spus pentru Observator Brigitta Mihai, medic dermatolog.
Românii au găsit o metodă inedită pentru a păcăli automatele de reciclare. Cât de inventivi sunt... Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plu...