Antena Căutare

Cum faci o cerere de demisie și alte lucruri de avut în vedere când demisionezi

Evoluția în carieră ține de capacitățile fiecăruia dintre noi, iar atunci când apar oportunitățile este bine să profiți de ele la maximum. Curajul de a schimba locul de muncă însemnă evoluție profesională, șansa de a cunoaște noi oameni și de a interacționa într-un nou colectiv.

Cum faci o cerere de demisie și alte lucruri de avut în vedere când demisionezi
Model cerere demisie. Cum o redactezi | pixabay.com

După ce ți-ai găsit un nou loc de muncă, următorul pas este demisia de la actualul job. Felul în care alegi să pleci este important pentru tine atât ca profesionist, cât și ca om. Indiferent că ai lucrat o perioadă scurtă sau poate zece ani în companie, fii recunoscător și arată că ești o persoană chilibrată. O cerere de demisie se adresează actualului angajator, se face în scris și se depune personal. Nu-ți anunța demisia prin e-mail sau telefon, fă-o față în față, pentru a arăta respect față de omul care te-a angajat.

Găsești, mai jos, un scurt ghid îndrumător cu pașii pe care urmează să-I faci după ce ai luat decizia schimbării jobului:

Cum faci o cerere de demisie

Pe scurt! Acesta este răspunsul atunci când vine vorba de o cerere de demisie. Nu te gândi să scrii povești în ea și niciun fel de alte detalii nefolositoare. Ia în calcul că e un act de informare, așadar trebuie să fie clar, concis și să conțină datele tale personale și ale jobului pe care l-ai ocupat în companie: denumirea postului, departamentul.

În introducere: Începe prin a preciza numele tău complet și poziția pe care o ocupi în prezent, precum și data de la care soliciți desfacerea contractului de muncă.

În cuprins: Scrie pe scurt câteva aprecieri adresate angajatorului și mulțumește-i pentru colaborare. Adoptă o abordare pozitivă și ia în calcul faptul că trebuie să fii scurt și succinct, atât cât persoana care citește demisia ta să poată cuprinde cu o privire textul tău. Din nou, nu scrie povești în cererea de demisie!

În final: În ultima parte a documentului e important să precizezi că vei face tot posibilul să închei colaborarea în cele mai bune condiții și, eventual, îți poți manifesta dorința de a rămâne în legătură pentru eventuale colaborări ulterioare.

Cum arată o cerere de demisie. Model

Subsemnatul (a) _______________________________________, salariat la

___________________________________, în funcţia de ____________________,

vă rog să luaţi act de demisia mea, urmând să încetez activitatea la data de

________________.

Perioada de timp dintre prezenta notificare şi data încetării activităţii reprezintă

preavizul de ___ zile calendaristice prevăzut în contractul individual de muncă nr.______ încheiat în data de _________. În cazul în care doriţi să renunţaţi parţial sau total la preaviz vă rog să-mi comunicaţi.

Data _______________ Semnătura __________

Pornind de la această schemă, textul cererii de demisie poate fi dezvoltat după îndrumările de mai sus!

Cerere demisie. Ce spune Codul Muncii

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care un angajat și le pune atunci când decide să înainteze o cerere de demisie este necesitatea motivării deciziei. Mai exact, trebuie sau nu să specifici motivul pentru care alegi să pleci de la actualul loc de muncă. Din punct de vedere legal, niciun angajat nu are responsabilitatea sau datoria de a-și motiva decizia de a demisiona.

Potrivit Codului Muncii, “demisia este actul unilateral, de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului” (Articolul 81, alineatul 1)

Dispozițiile legale arată că angajatorului nu îi este permis să refuze demisia! “Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă”, este stipulat în Codului Muncii.

Perioada de preaviz de după demisie

În contractul pe care l-ai semnat la angajare vei găsi informațiile legate de perioada de preaviz. Există câteva aspecte stipulate din punct de vedere legal, ce fac referire la numărul de zile de preaviz. Dacă ai o poziție de conducere în companie și angajați în subordinea, numărul de zile poate fi mai mare.

Astfel, potrivit Codului Muncii, aplicat la contractul de muncă pe care l-ai semnat, inclusive anexele ulterioare, preavizul are o perioadă de maximum 20 de zile lucrătoare în cazul persoanelor care au o funcție de execuție și cel mult 45 de zile pentru angajații care dețin o funcție de conducere.

Poți discuta cu angajatorul despre acest aspect, existând posibilitatea de a cădea de comun acord cu privire la perioada de preaviz. În general, zilele de după demisie sunt destinate trainigurilor celui care va ocupa postul lăsat vacant.

Ce este indicat să faci după ce îți dai demisia

• Ai putea avea nevoie de o recomandare din punct de vedere profesional, iar uman e bine să lași întotdeauna loc de “bună ziua”

• Nu critica șefii sau colegii în fața altor colegi

• Nu aborda o atitudine negativă și nerăbdătoare să pleci

• Șterge datele personale din dispozitivele pe care le-ai folosit

• Predă toate lucrurile primite în stare bună și curate (laptop, telefon, etc)

• Ia-ți la revedere de la foștii colegi

Romaero vrea să împrumute 8,25 milioane lei pentru a refinanţa două credite... Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut puternic luni, la 2,61%, cel mai redus nivel atins după 8 mai 2018, după reducerea dob...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x