Antena Căutare

Cum să te pregătești pentru o situație de criză financiară personală

Situațiile de criză la nivel mondial pot afecta rapid muncitorii și firmele mici, așa că trebuie să fii mereu pregătit pentru un astfel de scenariu. Pandemia de Covid-19 te poate învăța multe despre felul în care poți gestiona o criză financiară personală, iar dacă ești afectat direct există mereu o cale de a trece cu bine peste aceasta.

Cum să te pregătești pentru o situație de criză financiară personală

Ai nevoie doar de un plan bun în ceea ce privește cheltuielile și economiile, dar și toată flexibilitatea de care poți da dovadă. Iată câteva sfaturi:

Folosește un plan de rezervă

Dacă ai noroc și situația de criză te prinde cu un plan B deja pregătit, este timpul să îl pui în aplicare. De regulă, acesta trebuie să includă analiza sumelor pe care le folosești lunar pentru cumpărături, transport, chirie, impozite etc. Apoi trebuie să elimini din cheltuieli acele sume folosite pentru abonamente la sală, divertisment sau cumpărături neesențiale. În felul acesta vei putea analiza suma de care vei avea nevoie în fiecare lună și soluțiile pe care le ai la îndemână. Dacă se întâmplă ca firma la care muncești să aibă probleme financiare, cu ajutorul unui calculator somaj tehnic poți afla care este suma de care vei beneficia lunar. Fă-ți planul pentru lunile care vin în funcție de suma pe care o vei primi și pune pe pauză alte proiecte costisitoare de care voiai să te apuci în această perioadă.

Fă un plan pentru economii

Articolul continuă după reclamă

Economiile trebuie să-ți ofere sprijin, în special pentru situațiile de criză. Chiar dacă de multe ori tinzi să pui deoparte pentru a-ți cumpăra un laptop de ultimă generație, un costum sau chiar o mașină, astfel de economii trebuie făcute abia după ce știi că ai cel puțin două luni de cheltuieli lunare disponibile. În cazul în care apare o problemă financiară și ești prins pe picior greșit, fără o sumă care să-ți asigure traiul pentru o perioadă mai lungă de timp, vei fi nevoit să cauți ajutor prin împrumuturi sau să-ți vinzi bunurile. Așadar, asigură-te că pui deoparte înainte de a cheltui mai mult decât îți permiți și plănuiește mereu cu gândul la situațiile imprevizibile.

Caută o metodă pentru un venit în plus

Jobul tău poate suferi de pe urma unei crize financiare, ceea ce va duce la diferite probleme pe plan personal. Fie că ești trimis în concediu fără plată, șomaj tehnic sau ești concediat, efectele pot fi grave, iar atunci ai nevoie de soluții creative. Ai un hobby pe care începi să-l perfecționezi? Îl poți transforma ușor într-o nouă sursă de venit. De exemplu acum, în plină pandemie de coronavirus, cei care se pot adapta la munca în mediul online, și implicit de acasă, au mai mult succes pe piața muncii. În domenii precum marketing, IT sau contabilitate, joburile continuă să fie la mare cerere. Dacă ți-ai dorit mereu să încerci ceva nou, să schimbi domeniul în care lucrezi și să începi o nouă carieră, nu ai niciun motiv să te dai bătut. Există o mulțime de alte lucruri pe care le poți face și trebuie să ai puterea de a te adapta situațiilor limită.

Plătește-ți datoriile

Dacă vrei să fii pregătit pentru o criză financiară personală, evită să fii surprins de aceasta când încă ai datorii la bancă, credite neplătite sau altele. Acestea vor fi foarte greu de plătit când ai de acoperit multe alte cheltuieli în fiecare lună și riști să nu te poți califica pentru amânarea ratelor. Pentru a te pregăti din timp, încearcă să plătești mereu mai mult decât suma fiecărei rate, mai ales atunci când dispui de o sumă mai mare ca urmare a unei măriri de salariu sau primirea unui bonus. Astfel vei putea fi acoperit pe o perioadă mai lungă sau vei restrânge perioada creditului chiar și cu câțiva ani. Cu cât vei gestiona mai bine împrumuturile și plățile la bancă, cu atât mai sigur vei putea trece printr-o perioadă de criză financiară personală.

Situațiile limită nu sunt luate în calcul în fiecare zi, dar odată ce vei fi afectat de una vei ști să depui mai mult efort în crearea unui sistem care să te avantajeze. Încearcă pe cât posibil să ai mereu pusă deoparte o sumă considerabilă care să-ți poată acoperi cheltuielile lunare pentru o perioadă, în cazul în care vei fi afectat direct de problemele financiare. Între timp, va trebui să găsești metode de a activa într-un alt domeniu sau la un job care să-ți permită să-ți continui activitatea indiferent de circumstanțe.

Sursa foto: unsplash.com

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x