Antena Căutare

Declinul lucrarilor de constructii continua: -5% in sase luni!

Activitatea din constructii isi mentine si in pri­mul semestru din acest an cursul negativ inregis­trat pe tot parcursul lui 2010. Astfel, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii in primele sase luni, comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, a scazut cu 5% in serie bruta si cu 4,7% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In perioada ianuarie-iunie 2011 s-au realizat cu 8,2% mai putine con­structii noi, iar lucrarile de intretinere si reparatii cu­rente s-au diminuat cu 2,2%.

Totusi, in acelasi interval, lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 6,1%, se mai precizeaza in documentul INS. De ase­menea, in iunie a.c., fata de aceeasi luna din 2010, s-au consemnat scaderi dra­matice, ca serie bruta, ale volumelor de lucrari la cladirile rezidentiale si la cele ingineresti, de 45,4%, respectiv 6,1%. Si ca serie ajustata in functie de zilele lucratoare si de sezona­litate au fost evidentiate scaderi la cladirile rezi­dentiale (-42,3%) si la con­structiile ingineresti (-42,3%), in timp ce lucrarile la cladirile nerezi­den­tiale au crescut cu 12,8%.

Este insa de precizat ca, in cea de-a sasea luna din acest an, comparativ cu mai 2011, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 27,3% ca serie bruta, dar a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezo­nalitate cu 1,3%.

Afacerile si comenzile noi din industrie au urcat cu 18,4%, respectiv 19,4%

Sustinuta in principal de industria prelucra­toa­re, care s-a majorat cu 19,1%, cifra de afa­ceri din in­dus­trie a crescut in primul semestru, com­parativ cu aceeasi perioada din 2010, cu 18,4%, mai releva date­le INS.

Pe marile grupe industriale afaceri in urcare s-au consemnat in toate sectoarele: industria bunu­rilor intermediare (+27,1%), industria energe­tica (+26,4%), industria bunurilor de capital (+17,4%), in­dus­­tria bunurilor de uz curent (+6,8%) si industria bu­nurilor de folosinta indelungata (+5,8%).

In ceea ce priveste comenzile noi din indus­trie, pe total piata interna si externa, acestea s-au majorat, in primele sase luni, cu 19,4%, evolutie sustinuta, de asemenea, de toate grupele.

Cea mai importanta cres­tere a cu­nos­cut-o industria bunurilor inter­me­diare (+26,3%), ea fiind urmata de industriile bunu­rilor de folosinta indelungata (+20,7%), bunurilor de capital (+17,1%) si de cea a bunurilor de uz curent.

Fata de iunie 2010, in cea de-a sasea luna din acest an comenzile noi au urcat cu 2,4%, motorul fiind industria bunurilor intermediare, care a accelerat cu 8,7%.

Sursa: Financiarul

Esenta crizei: conflictul politica-bani... Udrea da peste un milion de euro sa-si puna "frunza" pe brosuri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x