Deficitul comercial al Romaniei a scazut pentru a 16-a luna la rand.
Pe partea de exporturi, Romania a livrat catre statele din afara UE marfuri de 562 milioane euro, cu 29,9% mai mult decat in ianuarie 2009, iar exporturile in restul statelor UE au crescut cu 16,9%, la 1,74 miliarde euro. in lei, exporturile catre tarile din afara UE au inregistrat o crestere de 32,5%, iar catre restul statelor din blocul comunitar, de 14,4%.
Cat priveste importurile, comertul cu tarile din afara UE a crescut in prima luna a acestui an cu 20,5%, la 809 milioane euro, in vreme ce din celelalte state membre ale UE, Romania a importat in ianuarie marfuri in valoare de 1,92 miliarde euro, cu 1,1% mai putin decat in luna similara din 2009, potrivit datelor estimative ale INS.
Fata de decembrie, exporturile au scazut in ianuarie cu aproape 1%, iar importurile cu 14%, la valori exprimate in euro. Potrivit datelor revizuite ale INS, deficitul comercial din prima luna a acestui an a reprezentat jumatate din cel inregistrat in decembrie, cand era de 890 milioane euro.
Masinile si echipamentele de transport au avut in continuare cea mai mare pondere in exporturile romanesti in ianuarie, de 43,1%, fiind urmate de combustibili (6,9%), produse chimice si conexe (5,6%), produse agroalimentare, bauturi si tutun (5,1%) si materii prime si materiale (4,6%). Alte produse manufacturate au reprezentat 34,7% din totalul exporturilor.
La importuri, masinile si echipamentele de transport au reprezentat 35,2%, fiind urmate de produse chimice (13,3%), combustibili (11%), produse agroalimentare, bauturi si tutun (7,7%) si materii prime (2,9%). Alte produse manufacturate au reprezentat 29,9% din totalul importurilor in ianuarie.
"Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de aprecierea monedei nationale cu 2,2% in luna ianuarie 2010 fata de luna ianuarie 2009", se mai arata in comunicatul INS.
Institutul National de Statistica (INS) calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.
Sursa foto: ArhivaFoto.ro
Leul, in crestere usoara fata de euro si dolar... Curtea de Conturi: Zeci de institutii de stat au acordat sporuri ilegale in 2008...