Economia României, în ultimii trei ani, a fost condusă după două bugete, unul prezentat în Parlament şi altul pentru finanţarea baronilor locali, exact metoda folosită de Al Capone, care avea un registru pentru Fisc şi unul pentru el, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
El a precizat că în această situaţie apar întrebări despre "ce facem cu acest jaf şi cum îl împărţim", respectiv cum va fi împărţit şi cine va plăti.
JAF DIN BANII PUBLICI
"Eu sunt mai nou în politică, ştiţi bine, apar două întrebări aici. Ce facem cu acest jaf şi cum îl împărţim? Pentru că rămânem cu toţii cu întrebarea dacă cei nevinovaţi, cei care nu au participat la acest jaf, trebuie şi ei să plătească sau plătesc doar cei care au beneficiat de pe urma acestui jaf din bani publici.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu
Acesta este o întrebare la care trebuie să răspundem cu toţii. Eu vă voi ajuta sesizând organele competente şi o să vă spun când e cazul", a afirmat Florin Cîţu.
Ministrul Finanţelor a declarat că în trei ani PSD a promovat o serie de măsuri economice şi la fiecare măsură economică promovată s-a promis "lapte şi miere", însă nu a fost aşa şi situaţia reală este mult mai gravă.
- CITEȘTE ȘI: Cine este Florin Cîțu, noul ministru de Finanțe
"O altă concluzie care reiese din această analiză este că totul a fost premeditat. Tot ce s-a întâmplat în aceşti trei ani de zile a fost premeditat. Pe de o parte aveam câteva indicii prin faptul că îşi dădeau tot felul de derogări de la legea responsabilităţii fiscale şi aşa mai departe. Astăzi avem indicii uitându-ne la cum au fost folosiţi banii în buget. Dar un lucru foarte grav, şi asta o spun nu doar ca ministru al Finanţelor, dar ca economist, este că în ultimii trei ani de zile au fost afectate fundamentele economiei româneşti", a menţionat Florin Cîţu.
Bugetul național, „gaură” de 21 de miliarde de lei
De asemenea, el a spus că în ultimii trei ani datele în buget au fost schimbate după bunul plac, de multe ori discreţionar.
"O singură concluzie văd aici. Doar pentru a-şi acoperi ilegalităţile pe care le făceau în timpul acestui mandat, iar bugetul naţional a fost transformat dintr-un instrument de susţinerea economiei într-un instrument în slujba partidului. O altă concluzie mai simplă de atât nu pot să găsesc", a spus Florin Cîţu.
RECTIFICĂRILE BUGETARE TRIMITEAU BANI LA PARTID
El a afirmat că rectificările bugetare au fost instrumentul prin care banii erau transferaţi către interesele de partid.
Ministru Finanţelor a precizat că, în domeniul fiscal, cel mai grav lucru a fost derogarea de la responsabilităţii fiscală, iar acesta era un semnal că se va întâmpla ceva.
Guvernul PSD, acuzații grave din partea Ministrului Finanțelor, Florin Cîțu
"Discuţia cu Comisia Europeană a arătat clar că nici ei nu ştiau adevărul. Vorbim despre rectificarea pe care o fac acum şi estimările pentru sfârşit de an, şi am vorbit cu ei despre asta. Este clar că nici ei nu aveau informaţiile. Când le-am spus cifrele şi unde cred că ajungem la sfârşitul anului dacă nu facem nimic, m-au compătimit, în primul rând şi în al doilea rând s-au speriat. Dar erau fericiţi că în sfârşit la Bucureşti există un partener de dialog onest", a spus Florin Cîţu.
GUVERNUL PSD, GAURĂ ÎN BUGET DE 21 DE MILIARDE DE LEI
La scurt timp după ce ministrul Eugen Teodorovici din partea PSD a fost înlocuit în funcție de Florin Cîțu din partea PNL, un anunț îngrijorător a fost făcut despre bugetul României.
Veniturile totale estimate de Guvernul PSD pentru primele nouă luni din 2019 sunt de 249 miliarde lei, iar execuţia arată 228 miliarde lei, ceea ce înseamnă o "gaură" de aproximativ 21 miliarde lei, a scris, marţi seara, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
Execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative ale MFP, s-a încheiat pe primele nouă luni ale anului 2019 cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 228,7 miliarde lei, reprezentând 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o creştere cu 23,7 miliarde lei, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, arată cei de la Agerpres.
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 255,6 miliarde lei, cu 15,3% mai mari comparativ cu perioada similară din 2018.
Sursa: Agerpres
Ministerul Agriculturii le va aloca fermierilor 143,34 milioane lei... Preşedinte CJ Iaşi: Compania Blue Air are datorii de un million de euro către Aeroportul Iaşi; sper să opereze în contin...