Un raport al Ministerului de Finante, din perioada 2008-2009, arata ca, o mare parte din economia nefiscalizata e constituita din munca la negru (aproape 6% din PIB), iar evaziunea la plata TVA constituie 4-5% din PIB.
Studiul intocmit de AT Kearney in colaborare cu Friederich Schneider, profesor de economie la Universitatea din Linz, ilustreaza faptul ca proportia economiei subterane in PIB-ul Romaniei atingea 35% la nivelul anului 2005, in crestere fata de valoarea considerata de autoritati. In 2010, s-a ajuns la o valoare de 40-50 miliarde de euro.
"Atunci cand economia globala trece printr-o recesiune, tot mai multi oameni vor fi tentati sa activeze in afara cadrului legal. De aceea, este important sa intelegem fenomenul, astfel incat statele sa ia deciziile necesare recuperarii veniturilor pierdute si protejarii lucratorilor", spune Schneider.
Aducerea la suprafata a economiei subterane nu este un procedeu simplu.
"Este o viziune gresita. In primul rand, oricare ar fi valoarea totala a economiei subterane pe care o luam in calcul, prin intrarea ei in legalitate, statul ar incasa, probabil, din taxe si impozite, doar vreo 30% din suma", spune un membru ANAF. Prin urmare, la buget ar intra aproape 15 miliarde de euro, din cele 45-50 de miliarde estimate.
Surse: Deficitul in crestere cu un miliard de euro in mai la 3,2% din PIB... Astra Vagoane cere insolventa CFR Calatori...