Antena Căutare

FMI a taiat cresterea economica a Romaniei, de la 1,5% la 0,9%. PIB a crescut cu 0,8% in primul semestru

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit semnificativ in jos prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, insa anticipeaza un avans real al Produsului Intern Brut (PIB) mai consistent in 2013, de 3%, a anuntat seful misiunii de evaluare, Erik der Vrijer.

"Noi am scazut prognoza de crestere economica, dar si inflatia a urcat mai mult decat ne asteptam. Deci si deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anuleaza una pe alta, astfel ca au efect foarte mic asupra deficitului in sine", a spus der Vrijer, adaugand ca creditorii internationali utilizeaza o estimare de 0,9%, in timp ce Guvernul are o prognoza usor mai optimista, de 1,2%. "As spune ca practic am convenit ca e in jur de 1%. Deflatorul fiind mai mare, am convenit ca tintele fiscale vor fi indeplinite pana la finele anului daca se mentin actualele politice", a mai spus seful misiunii FMI.

Prognoza FMI pentru inflatia de la finalul acestui an se situeaza in jur de 3,5%, usor mai sus decat cea mai recenta prognoza a BNR, de 3,2%.

PIB a crescut cu 0,8% in primul semestru

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, dupa doua trimestre consecutive de scadere, astfel ca in primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2011. "Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,7% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8% pe serie bruta si cu 1,4% pe serie ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), care a publicat, marti, estimarile "semnal" privind evolutia PIB in trimestrul al doilea, urmand sa anunte varianta provizorie a indicatorului la 6 septembrie.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8-2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).

Proiectul primei rectificari bugetare din acest an, programata pentru ultima parte a lunii august, releva ca Executivul si-a redus din nou estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

Din septembrie, se scumpesc gazele: +5% pentru populatie, +10% pentru firme!... Guvernul trebuie sa restituie 400 milioane euro reprezentand taxa auto incasata ilegal ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x