Antena Căutare

FMI, ingrijorat de criza politica din Romania

Presedintele interimar, Crin Antonescu, s-a intalnit, marti, cu delegatia FMI care s-a aratat ingrijorat de criza politica din Romania considerand ca afecteaza economia.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013, anunta Mediafax.

"Ca sa fim sinceri, suntem putin ingrijorati in legatura cu aceasta situatie si, de asemenea, de impactul pe care actuala situatie politica il are asupra economiei", a spus seful misiunii FMI, Erik de Vrijer.

"In ultimii ani, Romania a facut progrese in a-si reveni din criza financiara de acum cativa ani si economia a facut progrese in sensul stabilizarii inflatiei, situatiei bugetare", a completat acesta.

De asemenea, Erik de Vrijer a mai subliniat ca "actualele turbulente ingreuneaza economia, fapt care se reflecta in increderea investitorilor si in cursul de schimb care s-a depreciat, dar si in costurile de finantare a economiei si eventual si a cresterii."

Leul s-a depreciat cu pana la 4,4% de la inceputul lunii iulie, din cauza turbulentelor politice, dupa ce s-a declansat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

"Sunt presedintele in functie, presedinte interimar intr-o situatie politica speciala. Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala, pentru ca Guvernul are un program politic, are angajamente si viziune, iar criza politica care sper sa se termine la finalul acestei luni nu influenteaza, nu afecteaza aceasta discutie", a declarat presedintele interimar Crin Antonescu, la inceputul intalnirii cu misiunea FMI, BM si CE.

"In al doilea rand, Constitutia Romaniei da presedintelui rolul reprezentativ si politic. Presedintele nu este seful Guvernului, seful Guvernului este prim-ministrul", a mai spus Antonescu.

Misiunea FMI se va incheia pe 13 august. Cea de-a sasea revizuire va fi prima condusa de olandezul Erik de Vrijer, care l-a inlocuit in vara pe americanul Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Romaniei in ultimii trei ani.

FOTO: Intact Images


Mugur Isarescu: Pe pietele financiare, "gura bate fundul"... Pretul carburantilor a crescut din nou. Vezi cu cat!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x