Antena Căutare

FMI ne da pe mana bancilor

Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa se ocupe de ordonanta 50/2010, supranumita "ordonanta creditelor”, in locul Angentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), a anuntat astazi in conferinta Jeffrey Franks, reprezentantul institutiei in Romania.

Recomandarea vine in contextul in care bancile au in BNR un sustinator in privinta ordonantei in cauza, in vreme ce ANPC este de partea clientilor. Surse din cadrul ministerului Economiei declarau acum doua saptamani ca ANPC va trimite la Bruxelles un raspuns cu toate nelamuririle legate de OUG 50.

Franks a spus ca a luat cunostinta de existenta unor practici neclare sI chiar ilegale ale bancilor dar ca aplicarea "ordonantei creditelor" trebuie sa garanteze stabilitatea sistemului bancar.

Pe romaneste, sa nu produca pierderi. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a calculat ca aplicarea ordonantei in aceste conditii ar duce la pierderi de 900 de milioane de euro in sistemul bancar. Oficialii BNR cred ca pierderea ar fi mai mica, respectiv 600 de milioane de euro.

Reprezentantii ANPC sustin au sustinut saptamana trecuta la intalnirea cu delegatia FMI ca aplicarea OUG 50 la creditele in derulare nu distorsioneaza relatia client-banca si au transmis oficialilor Comisiei Europene ca actul normativ respecta legislatia comunitara.

Cele mai importante prevederi ale "ordonantei creditelor" sunt eliminarea comisionului de rambursare anticipata si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Tot articolul, in Jurnalul National

Reportaj: Evaziunea de la marginea drumului... FMI si oficialii romani au ajuns la un acord cu privire la urmatoarea transa de imprumut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x