Antena Căutare

Fostul presedinte al BCE: Zona euro este epicentrul celei mai grave crize dupa al II-lea Razboi Mondial

Zona euro este epicentrul celei mai grave crize dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, care afecteaza toate economiile avansate, fapt care necesita decizii foarte responsabile, a declarat Jean-Claude Trichet, fost presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE).

"Europenii au o responsabilitate speciala pentru ca suntem epicentrul celei mai grave crize dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. Acest fapt necesita decizii foarte responsabile (...) Cand te uiti la ce s-a intamplat din 2007, a fost inceputul unei ajustari a economiilor avansate. Trebuie sa intelegem, este randul nostru. Nu putem cere restului lumii sa ne finanteze la nesfarsit, daca cheltuim mai mult decat castigam", a declarat Jean-Claude Trichet.

De asemenea, fostul sef al BCE a facut referire si la cateva "convingeri naive" ale liderilor politici din perioada anterioara crizei, inclusiv aceea ca sistemele financiare si economice din lumea dezvoltata "sunt stabile si rezistente" pentru ca au absorbit spargerea bulei speculative in sectorul IT, asa-numita "criza dotcom", de la inceputul secolului XXI.

Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta un mult-asteptat program de achizitii de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare. "Ceea ce s-a facut in cazul Europei este pe masura gravitatii situatiei", a apreciat Trichet. El considera ca guvernele trebuie sa se foloseasca de timpul castigat cu aceste masuri pentru a munci din greu pentru a restabili economiile.

Tensiunile din Orientul MIjlociu arunca pretul petrolului in aer... Datoria publica a Spaniei, la un nou nivel istoric: aproape 76% din PIB...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x