Antena Căutare

George Soros: Zona euro se va transforma intr-un imperiu german

In timp ce tarile de la periferie ar fi permanent in depresiune economica, Europa ar putea sa ajunga la un sistem care ar perpetua si adanci divergentele dintre statele creditor si cele debitor, transformand zona euro "intr-un fel de imperiu german", este de parere miliardarul George Soros.

"Chiar daca reusesti sa eviti acel accident similar cu ce s-a intamplat in 2008, cu falimentul Lehman Brothers - sa spunem ca eviti asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergentele dintre creditori si debitori si ar crea o Europa foarte, foarte diferita de societarea deschisa care a capturat imaginatiile oamenilor si a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o intr-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori si debitori ar deveni permanente si, in loc de un grup de tari dintre care niciuna nu domina, s-ar ajunge ca Germania sa se afle intr-o pozitie de dominatie permanenta, un fel de imperiu german, in timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent in depresiune", a declarat Soros intr-un interviu pentru Bloomberg Television.

"Merkel s-a transformat intr-un lider puternic. Din pacate, a condus Europa intr-o directie gresita", completeaza acesta.

Soros avertizeaza ca moneda euro s-ar putea prabusi, daca liderii europeni nu vor reusi, la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani, sa convina "masuri drastice" pentru solutionarea crizei si recomanda UE sa infiinteze un fond care sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania.

Investitorul considera ca zona euro ar trebui sa creeze o Autoritate fiscala europeana capabila sa cumpere obligatiuni de stat, cu conditia ca Italia si Spania sa implementeze masuri fiscale realiste.

Soros este de parere ca pozitia Germaniei inrautateste situatia din zona euro, deoarece statele au nevoie de crestere economica pentru a-si putea plati datoriile, si nu de austeritate.

Citeste si Antena3!

FOTO: EPA / Intact Images

Blocaj pe piata imobiliara: cumparatorii spera la ieftinire, iar proprietarii vor sume fabuloase pe imobile!... Vicepremierul italian avertizează: Prăbuşirea Italiei ar fi prăbuşirea euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x