Antena Căutare

Germania vrea un fond monetar european, model FMI

Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble arata ca Europa are nevoie de o institutie similara Fondului Monetar International pentru a putea fi evitata o alta criza greceasca.

"Nu planificam o institutie care sa concureze cu FMI, dar pentru pentru stabilitatea interna a zonei euro, avem nevoie de o institutie ce sa aiba puterea si experienta FMI," a declarat Wolfgang Schaeuble pentru ziarul Welt am Sonntag. "Ar trebui sa discutam cu calm consecintele crizei grecesti si nu ar trebui sa excludem nimic, chiar si crearea unui Fond Monetare European. In curand voi face propunerile pe aceest subiect", a adaugat acesta.

De asemenea, Schaeuble admite ca cele 16 state din zona euro ar prefera sa rezolve criza datoriei Greciei, fara a recurge la ajutorul FMI. "A recurge a ajutorul financiar
al FMI ar insemna, in opinia mea, admiterea faptului ca tarile euro nu au putut rezolva propriile probleme cu resursele proprii
".

Afectata de un deficit de peste patru ori mai mare decat limita UE, Grecia a initiat o serie de masuri de austeritate, ce includ cresteri ale taxelor si reduceri ale cheltuielilor. Masurile nepopulare au declansate greve si proteste la nivel national.

La nivel international, criza a afectat purternic valoarea valutei comune pe pietele financiare."Nu ar trebui sa permitem ca valuta noastra comuna europeana sa devina minge pentru speculatorii internationali," a precizat Schaeuble.

Aproape 2000 de lei brut, salariul mediu in Romania. Tu cat castigi?... Moneda euro, in usoara crestere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x