Antena Căutare

Guvernul pregateste privatizarea energiei

Privatizarea complexurilor energetice si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia este iminenta. Executivul prezinta, in scrisoarea de intentie adresata board-ului FMI, modalitatile prin care intentioneaza sa reduca cu 4 miliarde de lei arieratele companiilor de stat pana la sfarsitul acestui an.


Potrivit documentului, pentru a reduce datoriile intreprinderilor de stat, Executivul va recurge la cateva metode. Astfel, va deschide procedura de faliment pentru o parte din companii, firmele cu profit isi vor plati datoriile conform unui calendar convenit, iar arieratele acumulate catre bugetul general consolidat vor fi sterse. In unele cazuri, statul a cerut aprobarea autoritatilor Comisiei Europene pentru a opera majorari de capital sau pentru a putea oferi, fara probleme, suport direct de cash pentru plata datoriilor.

Privatizarea companiilor statului va incepe pe etape. Companiile din Gorj, respectiv Complexurile Energetice si SNLO, la care statul urmeaza sa-si vanda actiunile, vor intra in a treia etapa. Se va incepe cu Transelectrica si Transgaz si alte companii ale statului, astfel incat in ultima etapa vor fi scoase la privatizare: Electrica Serv (privatizarea intregii companii), Nuclearelectrica (cel putin 10% prin majorare de capital), noua companie creata din fuziunea celor trei subsidiare de aprovizionare Electrica (privatizare majoritara), noua companie formata din subsidiarele Electrica pentru distributie, noul producator de energie Hunedoara, creat din fuziunea celor patru mine viabile ale Companiei Nationale a Huilei si centralele din Paroseni si Mintia, noul producator de energie creat din fuziunea SNLO cu cele trei complexuri energetice din Craiova, Rovinari si Turceni.

Acesta va fi privatizat in totalitate. Drept urmare, Complexul Oltenia va fi privatizat imediat ce va fi infiintat. In companiile cu capital majoritar de stat se vor angaja manageri privati pentru principalele pozitii din companie, dupa ce o firma recunoscuta international de head-hunting va face recrutarile. Membrii consiliilor de administratie vor fi selectati de actionari si validati de experti independenti. Cautarea managerilor va incepe in luna octombrie, iar selectia finala se va realiza la sfarsitul lunii decembrie.

Citeste articolul complet pe Jurnalul.ro

Profitul Petrom a crescut cu 14% in primul semestru, ajungand la 417 mil. euro... Bursele din lume dau semne de revenire dupa scaderile din zilele trecute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x