Antena Căutare

Guvernul vrea sa-i impiedice pe straini sa cumpere terenul ieftin si fertil din Romania

Pamantul romanesc nu se vinde oricui. La aceasta concluzie au ajuns si guvernantii, care vor sa-i impiedice pe straini sa puna mana pe terenul ieftin si fertil din tara noastra. Pericolul ne paste din 2014, atunci cand piata terenurilor agricole se liberalizeaza. Mai ales ca taranii sunt dispusi sa-si vanda pamantul pe nimic din cauza saraciei.

“Teren ieftin, frumos, diversificat, aveti livada, pasune, padure amestecata, nepoluat, nedistrus. La noi, este distrus” - asta spun toti strainii care vor sa investeasca in agricultura din Romania. Mai exact, un hectar de teren agricol se vinde in Romania cu doua mii de euro. De opt ori mai putin fata de media europena. In Olanda, hectarul teren costa aproape 50 de mii de euro, iar in Spania depaseste 10 mii. Si, in doi ani, strainii au cale libera sa cumpere terenuri romanesti.

Nea Gica, din Prahova, munceste pamantul de cand se stie. Si acum face agricultura ca pe vremea parintilor. Toamna e dezamagit ca-si vede hambarele aproape goale. “Nu merita, ca nu e rentabil. Am dat 7 milioane pe un pogon de pamant si nu am scos nici jumatate”, spune el.

Suprafata agricola a Romaniei este de aproape 15 milioane de hectare, arata statisticile. Si valoreaza peste 35 de miliarde de euro. Pentru a preveni invazia strainilor, oficialii de la Agricultura vor sa impuna conditii.

“Unele state membre au impus o limita de suprafata. Alte state au conditionat acest lucru de existenta experientei in domeniul agricol in statul repectiv 3 sau 5 ani de zile”, explica Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Aproape 800 de mii de hectare sunt deja pe mainile strainilor. Cei mai multi, investitori italieni si nemti. Acum, strainii nu pot lua la liber terenuri in Romania. Sunt obligati sa aiba o resedinta stabila in tara noastra ori sa se asocieze cu o companie locala.

Spre deosebire de noi, vecinii ungari vor sa impuna conditii si mai drastice. Mai exact, sa le interzica strainilor cumpararea de teren arabil.

foto: Intact Images

Liberalizarea pietei terenurilor agricole este o clauza prevazuta in tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si nu poate fi modificata decat cu acordul statelor membre.

Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 saptamani. Vezi cursul BNR... Leul a scazut comparativ cu euro si dolarul american. Vezi cotatia BNR...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x