Antena Căutare

În cât timp ai putea să-ți recuperezi investiția într-un tractor agricol

Ești agricultor, ai o afacere proprie în care investești timp și bani sau poate ai de gând să depui un proiect pentru a accesa fonduri europene? Indiferent de situația în care te afli, cel mai probabil ți-ai pus problema bugetului, a perioadei în care vei amortiza investițiile și a primilor bani care să reprezinte profit.

Ești agricultor, ai o afacere proprie în care investești timp și bani sau poate ai de gând să depui un proiect pentru a accesa fonduri europene? Indiferent de situația în care te afli, cel mai probabil ți-ai pus problema bugetului, a perioadei în care vei amortiza investițiile și a primilor bani care să reprezinte profit.

În agricultură, una dintre principalele cheltuili o reprezintă utilajele pe care trebuie să le achiziționezi încă de la început. Fiermierii aleg în funcție de afacerea pe care o dețin mașinării de capacitate mică în cazul în care au grădini sau ceva mai puternice dacă dețin culture de mari întinderi. Tractorul este prima achiziție dacă ești agricultor, căci acestui vehicul îi vei atașa, ulterior, celelalte accesorii de care au nevoie pentru lucrările agricole, arat, discuit, semănat, lucrări de întreținere a culturilor, cosit sau transport. Dacă îți cumperi unul la mâna a doua, stabilește bugetul și începe să studiezi oferta de tractoare de pe piață pentru a-l alege pe cel potrivit nevoilor afacerii tale.

Tractorul se alege în funcție de lucrările pe care le vei efectua

Cu cât lucrezi o suprafață mai mare, cu atât vei avea nevoie de un utilaj mai puternic. Asta înseamnă că va trebui să scoți din buzunar o sumă mai mare. Cum și cât de repede o amortizezi? Important este ca tractorul pe care-l achiziționezi să se preteze lucrărilor pe care tu urmează să le efectuezi. Cu cât este mai scump, iar afacerea ta este una mică, cu atât perioada de amortizare a investiției va fi mai mare, iar profitul se va lăsa mult așteptat.

Pe piață se găsesc tractoare cu o putere foarte mică (35 cai putere), utilizate în special pentru grădini, dar și variante mult mai puternice, cu până la 620 cai putere. Firme care produc tractoare accesibile pentru orice tip de fermier sunt Fend, Case, New Holland și Claas, dar și Belarus sau Tractorul Universal Românesc U650.

Cele mai ieftine și indicate pentru începătorii cu buget limitat sunt produse de firma românească Irma. Au un consum redus, piese de schimb ieftine și sunt suficient de rezistente cât să nu necesite alte costuri de reparație.

Ce sanse să-ți recuperi investiția după prima recoltă

În funcție de cât teren cultivi, ce cultivi și câtă recoltă ai, investiția inițială va începe să se amortizeze prin recuperarea cheltuielilor inițiale. Va dura ceva până vei începe să scoți profit. De exemplu, o afacere inedită cu aluni, pentru care s-au investit puțin peste 6.000 de euro per hectar, fără teren, s-a amortizat în al șaselea an, însă odată ajuns la zero cu recuperarea cheltuielilor, profitul s-a ridicat la 8.000 de euro la un hectar.

”Am mizat pe o plantaţie intensivă de aluni, iar per hectar a fost necesară o investiţie de circa 6.000 de euro, fără teren. Cu arat, discuit, frezat, făcut găuri, plantat, pus îngrăşăminte de animale, absolut tot ce este necesar. După patru ani începe să facă alune, iar cu producţia din al şaselea an îţi scoţi investiţia”, spune Bogdan Sandu Ciprian, iniţiatorul afacerii cu aluni, potrivit Adevărul.

Există și culturi ceva mai iefine, care necesită mai puțini bani investiți inițial, dar, în general, cu cât numărul de hectare este mai mic, investiția se recuperează mai greu.

Prețuri pentru cele mai ieftine tractoare agricole second hand

O variantă luată în calcul de mulți dintre fermierii români sunt tractoarele U650, 100% românești, produse în țara noastră, la mare căutare datorită costului mic de achiziție și de întreținere. La mâna a doua se vinde cu prețuri între 2.000 și 6.000 de euro, cele mai scumpe având pret accesorii plug, disc, instalație de erbicidat sau altele. Acest utilaj este folosit în general la toate tipurile de lucrări agricole, arat, discuit, semănat, lucrări de întreținere a culturilor, cosit sau transport.

Pentru un tractor ceva mai nou, producție străină, cu 25 de cai putere, tracțiune 4x4, accesorizat cu plug, remorcă, motocositoare și cultivatoare pornește de la prețul de 10.000 de euro.

Consiliul Concurenţei a autorizat ca Auchan România să preia magazinele din benzinăriile OMV Petrom... Comisia Europeană cere României să îşi alinieze legislaţia în domeniul asigurărilor auto la normele UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x