Antena Căutare

Jeffrey Franks avertizeaza asupra majorarii salariilor bugetarilor

Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui sa fie modesta, a avertizat miercuri seara seful Delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu televizat.

Pentru a putea sa-si respecte angajamentul unui deficit bugetar redus, pe care l-a convenit cu FMI, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa controleze cu strictete cheltuielile bugetare. Din acest motiv, o eventuala majorare a salariilor in sectorul public ar trebui sa fie modesta, apreciaza seful Delegatiei FMI, Jeffrey Franks.

Miercuri, boardul FMI a aprobat cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu Romania si a pus la dipozitie o noua transa, de 505 milioane euro.

Presedintele Traian Basescu, a spus, recent, ca reintregirea salariilor bugetarilor se poate realiza incepand cu luna iunie a acestui an, in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, si ajustarii cheltuielilor materiale si a banilor care mergeau pentru campania electorala.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat, in urma cu doua saptamani, ca analizeaza mai multe scenarii pentru cresterea veniturilor populatiei, inclusiv combinarea unei cresteri salariale cu o reducere a CAS, insa acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru.

O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a spus Bogdan Dragoi. De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Tinand cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de baza ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% fata de vara lui 2010.

Sursa: Antena3.ro

Foto: Intact Images

Romanii isi mai pot plati taxele si impozitele reduse pana la sfarsitul lunii martie... VIDEO! Muncitorii de pe santierul autostrazii Arad - Nadlac, neplatiti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x